X
 
 

Саудитска Арабия обяви феминизма, атеизма и хомосексуалността за екстремизъм

1782 0
Саудитска Арабия обяви феминизма, атеизма и хомосексуалността за екстремизъм
Снимка: Getty Images/Guliver
Рекламно видео на държавната агенция за сигурност на Саудитска Арабия определи феминизма, атеизма и хомосексуализма като "екстремистки идеи".

В същото видео се казва, че Саудитска Арабия защитава толерантността и иска да стане атрактивна за чужденците, съобщава Ройтерс.

Висши ирански лидери наредили атаката срещу Саудитска Арабия

Върховния лидер на Иран аятоллах Али Хаменеи и президента Хасан Рохани пряко стоят зад атаките срещу петролните съоръжения на Саудитска...

Във видеото, публикувано на сайта на Президентството на държавната безопасност се казва, че "всички форми на екстремизъм и перверзия са неприемливи."

След това феминизмът, атеизмът и хомосексуалността се включват в същия списък, в който е такфиризмът - практиката мюсюлманите да определят последователите на други течения в исляма като "неверници".

"Не забравяйте, че всичко, което се прави за сметка на родината се смята за екстремизъм.", казва дикторският глас във видеото.

В последните години, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който на практика е начело на страната, налага по-умерена форма на исляма и въведе редица облекчения на нормите за поведение, изисквани от саудитите.

Убийството на Хашоги е "грешка" и "гнусно престъпление", твърди принц Салман

Принц Мохамед бин Салман категорично отрече да е поръчал убийството и разчленяването на саудитския журналист Джамал Хашоги. "Абсолютно...

Бин Салман прави това като част от мащабен план за диверсифициране на икономиката на страната, която зависи изцяло от петрола, както и за модернизиране на обществото, което да привлече специалисти и професионалисти от чужбина.

Но същевременно властите в Саудитска Арабия извършват репресии срещу всяко неподчинение. Десетки критици бяха арестувани, сред тях проповедници, интелектуалци и активисти.

Хомосексуалността и атеизмът отдавна са забранени и се наказват със смърт в абсолютната монархия. Публичните протести и политическите партии също са забранени, а медиите са под стриктен държавен контрол.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители