Саудитска Арабия вече е най-големият вносител на оръжие в света

1478
Саудитска Арабия вече е най-големият вносител на оръжие в света
Снимка: Getty Images/Guliver

Саудитска Арабия се превръща в най-големия вносител на оръжия в света, измествайки Индия от челното място. Това показва доклад на Стокхолмския институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ), отбелязва водещият германски национален ежедневник Die Welt.

От документа става ясно, че доставките на големи оръжия в Саудитска Арабия почти са се удвоили през последното десетилетие. Заключението на изследователите е недвусмислено – никога в историята не са доставяни толкова много оръжия за Близкия Изток, колкото в днешно време. Като цяло, всяко трето оръжие отива към държавите от Близкия и Средния Изток.

Google отказа да премахне приложение за следене на жени

Въпреки сериозният отклик на групи за защита правата на човека, както и политици Google отказа да премахне приложението на правителство...

Доставките на големи оръжия към Саудитска Арабия почти са се удвоили в периода от 2014 г. до 2018 г. в сравнение с този от 2009 г. до 2013 г. Държавите в Близкия и Средния Изток сега съставляват 35% от целия внос на оръжия в света.

Най-големият доставчик на въоръжение за кралското семейство в Рияд е САЩ, с дял от 68%, следван от Великобритания с 16% и Франция с 4.3%. След убийството на журналиста Джамал Хашоги, германското правителство блокира вече одобрени договори за доставки на оръжие на Саудитска Арабия.

Изследователите от СИПРИ ежегодно представят списък на водещите страни, които търгуват с оръжие. Тази година челото на класацията изглежда по следния начин: Саудитска Арабия, Индия, Египет, Австралия и Алжир. В сравнение с предишния анализ, Обединените арабски емирства и Китай излизат от „Топ 5“ на водещите страни-вносителки на оръжие.

СИПРИ не представя данни за похарчените средства за придобиването на оръжия, както и за печалбите на износителите. Разпространяват се единствено процентни изчисления, основани на количеството.

Конгресмени почнаха да се интересуват опитва ли Тръмп да продаде ядрена технология на Саудитска Арабия

Американски конгресмени са започнали проверка дали е вярно, че президентът на страната Доналд Тръмп се готви да позволи продажба на сек...

Изследователите работят със собствена изчислителна единица (TIV), която зависи също от това дали става въпрос за нови или употребявани оръжия. Институтът обикновено не разполага с информация за договорите и следователно прави свои предположения, предупреждават от редакцията.

Според последното изследване, световната търговия с големи оръжейни системи е продължила да нараства в периода между 2014 и 2018 г., което е със 7,8% повече от времевия отрязък между 2009-2013 г. За миналата година СИПРИ отчита 10% увеличение.

Сред най-големите световни доставчици на оръжие, т.е. износители, са САЩ, следвани от Русия, Франция, Германия на четвърто място и Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com