Себастиан Курц: Договорът между Брюксел и Турция е неустойчив

1795
Себастиан Курц: Договорът между Брюксел и Турция е неустойчив
Снимка: iStock/Guliver

Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц продължи острия си тон спрямо Анкара, призовавайки преговорите за членство на Турция в ЕС да бъдат прекратени.

Министърът също така заяви, че очаква в скоро време да пропадне и договорът между Брюксел и Турция за ограничаване на бежанския поток към Стария континент, съобщи МИА.

Заради остри изказвания Турция и Австрия са на нож

Австрийският външен министър Себастиан Курц привика турския посланик да даде разяснения за изказване на външния министър Мевлют Чавушог...

„Договорът с Турция е неустойчив“, посочи Курц в интервю за австрийската държавна телевизия ОРФ, допълвайки, че ЕС трябва да изпълни своите задачи, да остане независима от Турция и да не позволи да бъде изнудвана от Анкара.

През март ЕС и Анкара постигнаха споразумение, в рамките на което Турция се задължава да ограничи мигрантския поток към Европа и да приема върнатите от Гърция бежанци. В замяна страната ще получи помощ в размер на 6 млрд. евро, ускоряване на преговорите за членство в ЕС, както и отпадане на визовия режим за турски граждани в съюза.

Според Курц прекратяване на преговорите за членство е последица от факта, че Анкара „през последните години постоянно се отдалечава от Европа“. Министърът посочи още, че в самия ЕС не съществува консенсус по отношение на бъдещето на разговорите, но допълни, че повечето държавни лидери споделят неговото мнение.

Острите критики на Курц идват докато Анкара продължава да извършва масова държавна чистка след неуспешния опит за преврат в страната от 15 юли. Турската власт уволни и арестува над 50 000 души от армията, полицията, съдебната система, държавната администрация, медиите и образователните институции, опитвайки се да премахне влиянието на проповедника Фетхулах Гюлен, който е основният обвиняем за организиране на опита за метеж.

Австрия иска прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС

Австрийският канцлер Кристиан Керн призова Европейския съюз да бъдат прекратени преговорите за присъединяване на Турция към организац...

Преди това Турция понесе силни критики от Запада и заради отказа си да реформира закона си за борбата с тероризма – основно условие за падането на безвизовия режим в ЕС. В рамките на закона в затвора бяха вкарани редица турски журналисти.

Изявата на Курц идва след други критични изказвания спрямо турската власт от страна както на австрийския канцлер Кристиан Керн, така и на министъра на отбраната Ханс-Петер Доскоцил. В отговор външният министър в Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че Австрия се е превърнала в „център на радикалния расизъм“, съобщи БГНЕС. 

След коментарите на Чавушоглу вчера Курц връчи протестна нота на турския посланик във Виена Хасан Гегис.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com