Сензорна система засича признаци на COVID-19

1597
Сензорна система засича признаци на COVID-19
Снимка: Getty Images/Guliver

Сингапурски учени са разработили специална сензорна система, способна да открива признаци на инфекция от COVID-19. Тя може да бъде вградена във всяка маска, съобщава „The Straits Times“, цитиран от БГНЕС.

Експертите са създали специална "система за наблюдение", чиито сензори позволяват събирането на данни за телесната температура, насищането на кръвта с кислород, кръвното налягане и сърдечния ритъм. Въз основа на тези показатели може да се заключи дали има инфекцията с коронавирус.

Българска маска срещу коронавируса - разработка на голям екип учени

Революционно покритие на маска за защита срещу вируси, включително коронавирус – това е продуктът на екип от български учени. Ре...

„Видяхме, че когато пациентите с COVID-19 са в изолационни отделения, медицинските работници трябва да влизат там, за да отчитат температурата и показанията за насищане на кръвта на всеки 30 минути... Така че се чудехме дали е възможно да се помогне на работещите, които са в челните редици на борбата срещу коронавируса и да намалим рисковете, пред които са изправени“, каза пред вестника професорът и изпълнителен директор на Института за изследване на материали и инженерство Ло Сян Цзюн.

Системата, разработена от специалистите, се състои от сензори, които са покрити с полимерен материал - от него се правят детски играчки. Според учените материалът, в който са монтирани сензорите, е гъвкав и водоустойчив. Той също така има вграден Bluetooth предавател на сигнал, с който можете да изпращате данни към приложение за смартфон в реално време.

Според професора цялата тази система може да бъде вшита в маска за многократна или за еднократна употреба в тези области, с които бузите са в контакт. На теория маската, снабдена с чипове, може да се измие и използва повторно.

Също така, „интелигентните маски“ могат да се използват в болниците за дистанционно наблюдение на показателите на пациентите с COVID-19.

Португалия се похвали с първата маска, убиваща коронавируса в 99% от случаите

Учени от Института по молекулярна медицина в Лисабон съвместно с Технологичния център по текстил в Португалия създадоха първата в свет...

Изследователите планират да проведат клинични изпитания на своята система към края на септември с надеждата да я пуснат на пазара в бъдеще. Изработването на една система в лаборатория струва около 50 американски долара (приблизително 36,5 щатски долара), но ако масовото производство стане достъпно, една такава маска ще струва около 20 американски долара (около 14,6 долара).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com