Сестрата на Ким критикува срещата на ООН за шпионския сателит от Северна Корея

2726
Сестрата на Ким критикува срещата на ООН за шпионския сателит от Северна Корея
Снимка: Getty Images

Влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, Ким Йо Чен, упрекна Съвета за сигурност на ООН за провеждането на "най-несправедливото" заседание по повод неотдавнашното изстрелване на шпионски сателит от Пхенян, съобщиха държавните медии.

Новата севернокорейска ракета "Чолима-1" загуби тяга и се разби в морето заедно със спътниковия си товар в сряда, съобщи Пхенян в рядко срещано съобщение в същия ден, като добави, че ще бъде проведен друг тест възможно най-скоро.

Съединените щати, Южна Корея и Япония осъдиха изстрелването, заявявайки, че то нарушава резолюциите на ООН, забраняващи на ядрената страна да извършва каквито и да било тестове с използване на балистични ракети.

Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси и въпросите на изграждането на мира Розмари Ди Карло в петък обвини Съвета за сигурност в "липса на единство и действия" по отношение на севернокорейските тестове.

Ким Йо Чен заяви, че срещата на ООН е поредното напомняне, че Съветът действа като "политически придатък" на "гангстерския" Вашингтон.

"Много ми е неприятно, че Съветът за сигурност на ООН толкова често призовава КНДР да се отчита за упражняването на правата си като суверенна държава по искане на САЩ", каза тя в изявление, разпространено от Корейската централна информационна агенция и отнасящо се до Севера с официалното му име - Корейска народнодемократична република.

"(Аз) горчиво го осъждам и отхвърлям като най-несправедлив и пристрастен акт на намеса във вътрешните ѝ работи и нарушаване на суверенитета ѝ", добави тя.

Тя обеща да продължи да изстрелва шпионски спътници, които Северът и преди е представял като необходими за балансиране на нарастващото военно присъствие на САЩ в региона.

Нови разсекретени данни от САЩ: Северна Корея снабдява Русия с боеприпаси и прикрива доставките

САЩ обвиняват Северна Корея, че тайно снабдява Русия с артилерийски снаряди за войната в Украйна. Освен това Пхенян крие къде са трансп...

"КНДР ще продължи да предприема активни мерки, за да упражнява всички законни права на суверенна държава, включително правото на изстрелване на военни разузнавателни спътници", заяви тя.

Анализатори твърдят, че има значително технологично припокриване между разработването на междуконтинентални балистични ракети и възможностите за изстрелване в космоса.

Те също така предупредиха, че ако Северна Корея успее да разгърне сателита си, възможностите за наблюдение ще позволят на Пхенян да цели по-точно американските и южнокорейските сили.

Северна Корея пренебрегваше години наред наказателните санкции, за да продължи работата по забранените си ядрена и ракетна програма, като проведе редица забранени оръжейни изпитания, включително изстрелване на няколко балистични ракети.

Миналата година лидерът Ким обяви страната си за "необратима" ядрена сила, с което на практика сложи край на възможността за преговори за денуклеаризация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com