Северна и Южна Корея се договориха да намалят враждата

4216
Северна и Южна Корея се договориха да намалят враждата
Снимка: Getty Images / Guliver

КНДР и Южна Корея се договориха да отслабят военната конфронтация, предаде южнокорейската агенция Рьонхап, цитирана от БГНЕС.

Южна Корея ще спре пропагандните предавания по границата, а КНДР ще изрази съжаление да последните инциденти между двете страни, уточни агенцията, на която се позовава ТАСС.

По-късно днес се очаква съвместно заявление. Преговорите между двете Кореи започнаха в петък и се водиха почти денонощно при закрити врати.

Сеул излъчваше предавания по 11 високоговорители, да покаже на севернокорейците, че светът около тях се е променил. Предаванията се излъчват три пъти дневно с времетраене 2-4 часа. Всъщност след 11-годишно мълчание предаванията бяха възобновени по-рано този месец заради инцидент, при който южнокорейски войници се натъкнаха на мини в буферната зова, поставени от севернокорейски диверсанти.

Пхенян заплаши да унищожи високоговорителите с обстрели, ако Сеул не ги махне. Южна Корея отхвърли ултиматума. Двете страни дори се подложиха на артилерийски обстрели. Северът приведе армията си в максимална бойна готовност и обяви, че само чака заповед за нападение. Под натиска на международната общност двете страни започнаха преговори в петък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия