Северна Корея отново изстреля балистична ракета

918
Северна Корея отново изстреля балистична ракета
Снимка: Getty images

Северна Корея е изстреляла балистична ракета над Японско море, съобщиха световните агенции, като се позоваха на информация на южнокорейската армия.

Засега не се съобщават подробности, като модела или продължителността на полета на ракетата, която вече е паднала във водата. Според японската брегова охрана тя е паднала извън изключителната икономическа зона на страната.

Бреговата охрана призовава корабите в региона да не се доближават до отломките, ако намерят такива, а незабавно да се свържат с властите.

Съюзник в нужда се познава: Северна Корея вече шие зимните униформи на руската армия

В Северна Корея вече от около месец шият зимни униформи за руските военни, съобщава Радио Свободна Азия, позовавайки се на информация о...

Това е поредното изстрелване на ракета в година, в която Пхенян извърши рекорден брой ракетни изпитания, включително на междуконтинентална балистична ракета миналата седмица. Засилват се и опасенията, че Северна Корея може да се готви за първия си ядрен опит от 2017 г. Общо Корейската народнодемократична република е изстреляла 32 ракети от началото на годината, 13 от които миналия месец.

Южна Корея заяви, че е идентифицирала отломки от ракета с малък обсег, изстреляна миналата седмица, която се е приземила в близост до южнокорейските води. Според извършения анализ частите са принадлежали на ракета земя-въздух СА-5 (С-200) от съветската епоха, съобщи министерството на отбраната.

Министерството осъди категорично изстрелването на ракетата, определяйки го като нарушение на военно споразумение от 2018 г., забраняващо всякакви дейности, подклаждащи напрежението по границата между двете Кореи.

"Това изстрелване на ракетата СА-5 беше явно преднамерена, умишлена провокация", се казва в изявлението. "СА-5 има и характеристики на ракета "земя-земя" и Русия е използвала подобни ракети в Украйна" за удари по наземни цели.

Севернокорейските военни заявиха, че изстрелванията са симулирали удари по Южна Корея и САЩ. Те отправиха критики към съвместните учения на двете страни, които определиха като "опасни, агресивни".

Северна Корея отрече, че доставя оръжия на Русия

Северна Корея отрече твърденията на Съединените щати, че доставя артилерийски боеприпаси на Москва за войната ѝ в Украйна. Според офици...

Ракетата за противовъздушна отбрана е разработена в СССР за използване срещу стратегически бомбардировачи и други цели на голяма височина. Такива ракети са били изнасяни по цял свят и все още са на въоръжение в поне десетина държави, пише БТА.

Северна Корея е получила подобни системи в средата на 80-те години на миналия век, според доклад на нидерландски изследователи от 2020 г.

"Два обекта, оборудвани с тези системи с много голям обсег на действие, покриват цялото въздушно пространство на Северна Корея, както и значителна част от това на Юга", пишат изследователите.

"Въпреки това, тъй като са създадени за противодействие на стратегически самолети, използването им срещу съвременни бързи изтребители като Ф-15 и Ф-16 е меко казано съмнително", добавят те.

ОЩЕ: САЩ: Тестовете на Северна Корея са "подигравка" с ООН

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

В Израел са загрижени, че може да арестуват Нетаняху

Камион за сладолед премаза десетки деца в Киргизстан (ВИДЕО)

Турция спира всякаква търговия с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com