Северна Корея твърди, че е симулирала ядрен удар срещу Сеул (СНИМКИ)

1471
Северна Корея твърди, че е симулирала ядрен удар срещу Сеул (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Светът осъмна с новината, че Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък обсег, за да симулира ядрени удари по военни цели в Южна Корея, предаде BBC.

Държавните медии в Пхенян казаха, че тестовете са били проведени като предупреждение срещу разполагането на стратегически бомбардировачи от САЩ в региона. Южнокорейските медии съобщиха, че ракетите са били изстреляни от източното крайбрежие около полунощ. ОЩЕ: 120 хиляди севернокорейци на митинг с искане за ядрено отмъщение на САЩ

Симулация "Изгорена земя"

Изстрелванията идват на фона на годишните военни учения на Вашингтон и Сеул, които винаги провокират Севера. Пхенян отдавна заклейми комбинираните учения като репетиция на САЩ за война.

Армията на Северна Корея каза, че ракетите са били изстреляни късно в сряда в "тактическо ядрено ударно учение, симулиращо удари с изгорена земя по главни командни центрове и оперативни летища" в Южна Корея. ОЩЕ: САЩ отново обяви, че Русия води преговори за доставка на боеприпаси от Северна Корея

Северна Корея симулира ядрени удари срещу Сеул

Учението има за цел да изпрати ясно послание към враговете, които „ни предизвикват с военни заплахи като разполагането на стратегически ядрени активи въпреки многократните ни предупреждения“, казаха от армията. 

Подробности за симулацията

Според южнокорейски и японски оценки двете ракети с малък обсег са изминали разстояние от 360-400 километра (225-250 мили) на максимална надморска височина от 50 километра (30 мили), преди да кацнат във водите между Корейския полуостров и Япония, предава The Associated Press.

Реакцията на Южна Корея и на Япония

Президентският офис на Южна Корея свика среща по сигурността след изстрелването на Северна Корея късно вечерта, което последва втория неуспешен опит миналата седмица да изведе първия си шпионски сателит в орбита, предава Reuters. ОЩЕ: Заради Ким Чен Ун врагът на моя враг е мой приятел: Южна Корея търси помощ от Япония

Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея нарече изстрелванията „сериозна провокация“, която заплашва международния мир и нарушава ООН. Резолюции на Съвета за сигурност, които забраняват всякакви балистични изстрелвания от Северна Корея, пише The Associated Press.

„Тези действия представляват заплаха за мира и стабилността не само на нашата страна, но и на региона и международната общност и не могат да бъдат толерирани“, каза японският премиер Фумио Кишида пред репортери. Япония ще прихване ракетите на Северна Корея, ако прелетят над нейна територия, каза главният секретар на японския кабинет Хирокадзу Мацуно, пише още Reuters.

Северна Корея симулира ядрени удари срещу Сеул

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com