Шестима работници в АЕЦ „Фукушима” облъчени с радиация

51018
Шестима работници в АЕЦ „Фукушима” облъчени с радиация

Шест работници в авариралата АЕЦ Фукушима в Япония са били изложени на изтичане на силно радиоактивна вода в сряда. Причината е поредната авария, дължаща се на небрежност, предаде Ройтерс, цитирана от Стандарт Нюз.

Работниците в централата са били изложени на радиоактивна вода, която е изтекла, след като един от тях по грешка е отстранил тръба, свързана със системата за пречистване на водата на мястото. Това заявиха от компанията администратор на Фукушима ТЕПКО.

ТЕПКО се затруднява в контрола на радиоактивната вода в АЕЦ „Фукушима", която беше повредена при земетресението през 2011 година. Работата по отстраняването на възникващите проблеми в централата е критикувана като бавна и неадекватна.

Работник по грешка е демонтирал тръба, която е свързана със система за премахване на солта от хилядите тонове вода, която ТЕПКО изпомпва в повредените реактори във Фукушима. Говорител на компанията оператор заяви, че са изтекли „няколко тона" вода, но положението е овладяно.

Заразената течност е текла в продължение на 50 минути, като са се излели 10 тона. Съдържанието на стронций-090 в изтеклата вода е над 37 млн. бекерела на литър течност, а на цезий - 2000 бекерела на литър. Безопасните норми са до 30 бекерела стронций и до 90 бекерела цезия на литър.

Половин тон радиоактивна вода се изтекли зад защитната стена на АЕЦ Фукушима-1

Зад пределите на защитната стена на АЕЦ „Фукушима-1” са изтекли най-малко 430 литра течност с много високо съдържание на ст...

Миналата седмица 430 литра замърсената вода бе разлята от резервоар в централата и изтече в океана.

През август изтичане на 300 тона силно радиоактивни води от набързо построени резервоара беше обявено като "сериозен инцидент " по скалата INES (Международния реийтинг за ядрени и радиологични събития).

Също през август, двама работници бяха облъчени с радиоактивни частици, вторият подобен инцидент за една седмица.

TЕПКО се опитва да рестартира единствената си останала работеща централа Кашиуазаки Карива, която е най-голямата в света, за да намали високите разходи за елетричество и да възстановяви своите финанси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com