Ще изтеглили Турция своите наемници от Либия?

1741
Ще изтеглили Турция своите наемници от Либия?
Снимка: Getty Images / Guliver

След международен натиск, упражняван от САЩ върху Турция за изтегляне на наемниците от зоната на конфликта в Либия, ще откаже ли Анкара да върне сирийските бойци от Либия? Този въпрос задава Халед Искеф в southfront.org.

Според Sky News Arabic, източник от службите за сигурност в Триполи казал, че всички сирийски наемници сега са настанени в един лагер западно от столицата Триполи, за да се улесни прехвърлянето им на партиди до летището в Майтика. Източникът добавил, че турски и либийски самолети ще ги транспортират до граничен град в Турция в подготовка за извозване в сирийския град Африн (Afrin). Той уточнил, че първите полети вече са извършени преди няколко дни. 

В началото на декември изпълняващият длъжността специален представител на генералния секретар на ООН за Либия Стефани Уилямс разкри присъствието на 20 000 чуждестранни наемници в Либия, считайки това за ужасно нарушение на националния суверенитет. Тя също така посочи, че в Либия има 10 военни бази, които са частично или изцяло заети от чужди сили и наемници.

Правителството на Либия иска чуждестранните наемници да се изтеглят веднага

Новото правителство на единството на Либия призова в четвъртък за "незабавно" изтегляне на всички чуждестранни наемници от разкъсаната ...

На 22 декември Турция удължи разполагането в Либия на своите войници, експерти и наемници за период от 18 месеца.

Няколко медии съобщават за действителна подготовка на Турция да върне в страната си своята милиция от сирийските въоръжени мъже, намиращи се в Либия, буквално дни след формирането на правителство на либийското национално единство, оглавявано от Абд ал-Хамид ал-Дабайба.

Относно това, което се разпространява сред чуждите бойци в Либия, източници съобщават, че в Турция вече е издадена заповед те да бъдат подготвени за връщане в Сирия.

Първото връщане на десетки бойци, принадлежащи към подкрепяната от Турция фракция „Султан Мурад“, е регистрирано в неделя (21 март), като в същото време някои твърдят, че това завръщане е временно, а не постоянно, тъй като тези бойци ще бъдат върнати в Турция, за да завършат своите договори, без да знаят крайната им дестинация.

Външните министри на Германия, Италия и Франция са в Либия

Външните министри на Германия, Италия и Франция се срещнаха с либийския си колега в Триполи в знак на подкрепа за новосформираното прав...

От друга страна, някои източници сочат, че тези бойци, след завръщането си от Либия, ще бъдат хвърлени в йеменския конфликт, за да се бият срещу хуситите.

Няколко въоръжени фракции в провинция Алепо, включително дивизия „Хамзат” и „Султан Мурад”, обявиха откриването на офиси в района на „Хевар Килис", за да запишат бойците, желаещи да „пътуват” до Йемен, изкушавайки ги със заплати до 2500 долара.

Въпреки отварянето на тези офиси, в Йемен все още не са изпратени сирийски бойци и това, което се случва в момента, е просто тяхното изкушаване и мобилизация в контекста на турската политика, основана на експлоатацията на прокси-сили и тяхното потапяне в регионалните конфликти за обслужване на интересите на Анкара.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com