X
 
 

След натиск на САЩ Сеул изпраща войски в Ормузкия пролив

650 0
След натиск на САЩ Сеул изпраща войски в Ормузкия пролив
Снимка: Getty Images / Guliver
Южна Корея ще изпрати боен кораб и 300 бойци в Ормузкия пролив, съобщи министерство на отбраната. Това стана след натиск от страна на САЩ предвид напрежението между Вашингтон и Техеран.

Иран беше обвинен от американците в поредица атаки срещу кораби в пролива, стратегическа точка за световната търговия с петрол, където САЩ са разположили военноморска мисия.

Американска база в Южна Корея вдигната погрешка по тревога

Войските на американска военна база в Южна Корея чуха сирената за тревога вместо за край на деня в четвъртък, което предизвика опасения...

Но искането от американска страна постави Сеул пред дилема: Южна Корея имаше дипломатически отношения с Техеран от началото на 60-те години на миналия век и до миналата година Иран беше един от ключовите доставчици на петрол на Сеул.

Министерството на отбраната посочва в изявление, че Сеул е решил "временно да разшири" зоната на разполагане на своето военно звено за борба с пиратството, опериращо край бреговете на Сомалия, за да включва Персийския залив и Оманския залив, които са свързани от Ормузкия пролив.

Това няма да бъде част от военноморската мисия на САЩ, въпреки че двама офицери за връзка ще бъдат изпратени в щаба на САЩ за „обмен на информация“.

Сеул и Вашингтон са съюзници, но отношенията им бяха обтегнати от исканията на администрацията на Тръмп Южна Корея да плати милиарди долари за разходите по 28 500 американски войски, разположени в страната, за да я защитават от разполагащата с ядрено оръжие Северна Корея.

САЩ искат от Южна Корея пет пъти повече пари за войските си там

Съединените щати се оттеглиха от преговорите за увеличаване на финансовия принос на Южна Корея за американските войски на нейна земя, з...

Посланикът на САЩ Хари Харис миналата седмица призова Сеул да се присъедини към военноморската мисия, като заяви, че "много малко държави имат по-голяма нужда" да участват, тъй като Южна Корея "получава 70% от доставките си на нефт от Близкия изток".

Actualno.com

Етикети: