Според Кремъл британското разследване за Литвиненко звучи като английски хумор

5095
Според Кремъл британското разследване за Литвиненко звучи като английски хумор

Кремъл отхвърли резултатите от британското разследване на смъртта на бившия шпионин Александър Литвиненко, като ги определи за възможна „шега” след като британският съдия посочи с пръст руския президент Владимир Путин.

„Може би това е някаква шега”, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков. „По-вероятно е да се определи като добър английски хумор – фактът, че отворено публично разследване се базира на класифицирана информация на спецслужби и неназовани спецслужби”, заяви Песков.

Литвиненко вероятно е бил "поръчан" от Путин

Президентът на Русия Владимир Путин по всяка вероятност е дал одобрението си за убийството на опозиционера Александър Литвиненко. Това ...

"Говорим за съдебни решения, основаващи се на вероятности, използвани са думите "вероятно”, „може би”. Такава терминология не е позволена в руската съдебна практика, не се допуска и в другите страни по света и разбира се, ние не можем да приемем това за присъда", добави Песков.

„По-рано днес британски съдия обяви, че руският президент Владимир Путин „най-вероятно е одобрил“ отравянето на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко в Лондон. „Операцията на Федералната служба за безопасност (ФСБ) за убийството на Литвиненко най-вероятно е била одобрена от (Николай) Патрушев и от президента (Владимир) Путин“, каза съдия Робърт Оуен в своя доклад от 300 страници, посочва ТАСС.

Николай Патрушев е бивш директор на ФСБ.

Литвиненко умира през 2006 г. в Лондон на 43 години. Три седмици по-рано той е отровен със силно радиоактивното вещество полоний-210, като се предполага, че то му е било дадено с чаша чай в хотел „Милениум“ в британската столица, припомня БГНЕС.

Днес изнасят резултатите за смъртта на Литвиненко

Британски магистрат ще публикува днес своите заключения за смъртта чрез отравяне на бившия агент на КГБ Александър Литвиненко. Тези за...

През юли 2014 г. Великобритания обяви, че започва публично разследване за смъртта на Литвиненко, само дни след свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии над Украйна – трагедия, за която Западът обвини подкрепяните от Москва сепаратисти в източните части на Украйна.

Освен бивш агент на КГБ, Литвиненко е и виден критик на Владимир Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com