Спорният закон за безопасен интернет в Шри Ланка влиза в сила

1951
Спорният закон за безопасен интернет в Шри Ланка влиза в сила
Снимка: iStock/Guliver

Драконовският закон на Шри Ланка за регулиране на онлайн съдържанието влезе в сила, като според правозащитни групи има за цел да задуши свободата на словото. Законът за онлайн безопасност дава на правителствена комисия широки правомощия за оценка и премахване на „забранено“ съдържание, предаде BBC.

Властите казват, че това ще помогне в борбата с киберпрестъпността, но критиците казват, че потиска недоволството преди изборите. Социалните медии имат ключова роля в протестите по време на икономическа криза през 2022 г., която сваля тогавашния президент.

Актът е приет на 24 януари със 108 срещу 62 гласа, което предизвиква протести пред парламента, и влиза в сила в четвъртък, след като председателят го одобри. Широкообхватният закон забранява „фалшиви изявления за инциденти в Шри Ланка“, изявления с „изрично намерение за нараняване на религиозни чувства“ и злоупотребата с ботове например.

Още: Сериозни проблеми с достъпа до редица уеб сайтове и мобилни приложения в Русия

На петчленна комисия, назначена от президента, ще бъдат дадени правомощия да оцени тези изявления, да нареди отстраняването им и да наложи санкции на хората, направили тези изявления. Законодателството също така ще накара социалните медийни платформи да носят отговорност за съобщения в техните платформи.

Министърът на обществената сигурност Тиран Алес, който представи проектозакона в парламента, каза, че миналата година са подадени повече от 8000 жалби, свързани с киберпрестъпления, отбеляза той.

Разногласия относно закона

Продемократична група от Шри Ланка заяви, че това действие е "ясна индикация за намерението да се заглуши несъгласието и да се потисне гражданския активизъм", тъй като страната все още се бори с последствията от най-тежката си икономическа криза. Цените на храните и инфлацията достигнаха рекордни нива, откакто страната обяви банкрут през април 2022 г. с над 83 милиарда долара дълг. Тогава президентът Готабая Раджапакса е принуден да се оттегли и да напусне страната, след като хиляди антиправителствени протестиращи нахлуха в резиденцията му.

Още: Теч на данни: Пароли на държавни електронни пощи - в интернет

Правозащитната организация Amnesty International заяви, че широките разпоредби и неясната формулировка на закона ще ограничат правата на хората на свобода на изразяване и неприкосновеност на личния живот онлайн. Миналият октомври Службата на ООН за правата на човека изрази загриженост срещу проектозакона, заявявайки, че той ще даде на властите „неограничена свобода на преценка да обозначават и ограничават изразите, с които не са съгласни, като „фалшиви твърдения“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com