СС на ООН се събира отново, след като стотици хиляди в Сирия бедстват

1407
СС на ООН се събира отново, след като стотици хиляди в Сирия бедстват
Снимка: Getty images/Guliver

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредна среща в четвъртък, 5 юли, за да обсъди офанзивата на сирийската армия, подпомогната от Русия, срещу бунтовнически групи, която принуди около 300 000 души да избягат, съобщава AFP, цитирана от Агенция "Фокус".

Искането за извънредно заседание е отправено от Швеция, която сега е председател на Съвета. Кувейт също подкрепя идеята.

Сирийски бунтовници се съгласиха да предадат контролираните от тях зони на силите на режима

Бунтовниците от осем местности в южната част на Сирия се съгласиха да предадат контролираните от тях зони на силите на режима. Това ста...

Според ООН между 270 000 и 330 000 сирийци са избягали от 19 юни насам от извършваните бомбардировки в югозападната провинция Дараа. За срещата в четвъртък Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси ще докладва на 15-те членове на Съвета за хуманитарната ситуация в Дараа, която граничи с Йордания.

Според наблюдателите от базираната в Лондон Сирийската обсерватория за правата на човека най-малко 100 цивилни са били убити, откакто започна офанзивата на 19 юни, а огромен брой хора сега спят под дърветата и в коли в полета и пустини близо до южната граница. Повечето от тях нямат подходящ подслон и вода, като живеят при нечовешките температури от 45 градуса по Целзий. Местни източници заявиха пред партньорите на ООН, че най-малко 12 деца, две жени и един възрастен човек са загинали близо до йорданската граница поради дехидратация, замърсена вода и ухапвания от скорпиони.

Около 164 000 подгонени от офанзивата цивилни жители сега се намират в Куниитра, която граничи с оспорваните Голански възвишения, а 60 000 се намират в близост до граничния пункт Насиб-Джабер с Йордания.

Както Йордания, така и Израел повториха, че границите им ще останат затворени за бежанците, въпреки молбите на агенцията на ООН за бежанците в Аман да "изпълнят международния си ангажимент към хората, нуждаещи се от защита". Йордания, която вече е приютила повече от 630 000 сирийци, настоя, че ситуацията е по вина на враждуващите сили. Израел пък няма дипломатически отношения със Сирия, като предпочита да помага на границата, но не и да приема бежанци.

Русия подготвя изтегляне от Сирия?

Руски войски, бойни самолети и атакуващи хеликоптери са изтеглени от бойното поле в Сирия през последните няколко седмици, в ход, който...

Нарастващото насилие "показва още един неуспех на страните от конфликта да защитават цивилните граждани и гражданската инфраструктура. Трябва да се увеличат усилията за прекратяване на ескалацията на насилието и да се даде възможност на трансграничния конвой на ООН от Йордания, който е в режим на готовност на границата, да се разгърне възможно най-скоро", заявяват от мисията на Швеция в ООН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com