Светът на нокти след като Северна Корея изстреля нова балистична ракета, цяла Америка била в обсега й

4071
Светът на нокти след като Северна Корея изстреля нова балистична ракета, цяла Америка била в обсега й
Снимка: Getty Images/Guliver

Северна Корея е провела ново изпитание на междуконтинентална балистична ракета в доста необичаен късен час, предава Ройтерс, като се позовава на информации на официални представители на САЩ, Япония и Южна Корея.

Изстрелването от полигона Мупьон-ни в северната част на Северна Корея се е състояло малко преди полунощ местно време.

САЩ мисли дали официално да не обяви Северна Корея за поддръжник на тероризма

Държавният департамент на САЩ обмисля връщането на Северна Корея в списъка на страните-поддръжници на тероризма, от който Вашингтон изк...

Премиерът на Япония Шиндзо Абе коментира малко след това, че "заплахата за безопасността на нашата нация е тежка и реална“.

Главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга заяви, че севернокорейската ракета е летяла около 45 минути, след което е паднала във водите на японската икономическа зона.

Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис допълва, че изстрелването на ракетата не представлява заплаха за сигурността на Северна Америка.

Според предварителни оценки на експерти тази ракета е подобна на предишната, изстреляна преди няколко седмици, но малко по-мощна.

Що се отнася до необичайния час на изстрелването на ракетата, анализатори смятат, че севернокорейците се опитват да демонстрират, че няма да скрият изстрелването, но могат, ако поискат, предаде Канал 3.

CNN: КНДР ще изстреля пак ракета след два дни

КНДР се готви да осъществи нов пуск на ракети, който вероятно ще бъде извършен още тази седмица. Информацията бе разпространена от амер...

Междувременно Южна Корея обяви, че свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност, а президентът на страната нареди да се започнат разговори със САЩ за разполагането на още комплекси на противоракетната система на територията й.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обяви, че последният проведен тест на междуконтинентална балистична ракета е доказал способността на КНДР да удари САЩ "навсякъде и по всяко време", предаде ЦИАК (Централната информационна агенция на Корея). По данни на медията диктаторът е изразил задоволството си от успешния опит и е заявил с гордост, че държи на мушка цялата американска територия.

"Дадохме да се разбере, че цялата територия на САЩ се намира в обсега на ракетите ни", цитира ЦИАК думите на Ким и подчерта, че осъщественият ракетен пуск е "сериозно предупреждение към Щатите".

Според данните тестът е потвърдил, че механизмът за контрол на ядрената детонация на ракетата работи нормално и че бойната глава може да издържи на силната топлина при повторно навлизане в атмосферата, предаде БГНЕС.

Поредните изпитания на балистични ракети в Корейската народно-демократична република (КНДР) са заплаха за глобалната сигурност и международната общност трябва да се сплоти, за да реагира твърдо. Това написаха в съобщение от Министерството на външните работи на Франция, цитирано от ТАСС.

САЩ потвърдиха за забраната за пътуване на американци в Северна Корея

Властите в САЩ потвърдиха, че планират да въведат забрана за американски граждани да пътуват до Северна Корея. Съобщението идва след см...

„Франция решително осъжда новия тест на междуконтинентална ракета, който се проведе днес (28.07) в КНДР. Това е ново сериозно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и заплашва регионалната и международната сигурност“, пише в съобщвението.

Според оценките на френското МВнР „този тест, както и този, който КНДР проведе на четвърти юли, показват решителната настройка на режима, да постави целия свят в обсега на своите ракети“. “Става дума за много важен етап в работата по незаконната разработка на балистически ракети от тази страна. Продължаването на ракетно-ядрената програма на КНДР представлява растяща заплаха, която е неприемлива за всички“, посочиха от министерството, предаде Фокус.

„Франция призовава за тежка ответна реакция на международната общност и бързото приемане на допълнителни и сериозни санкции от Съвета за сигурност на ООН. ЕС е длъжен също да предприеме собствени мерки, съгласно изводите, които бяха направени по време на срещата на ръководителите на министерствата на външните работи на страните от общността на 17 юли“, пише още в съобщението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Още година търговски санкции на Япония срещу Русия

Израел удари сирийския град Алепо, десетки са убити

Ердоган: Има "световен съюз" срещу Турция

Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com