Тайната война на Турция срещу алкохола

14095
Тайната война на Турция срещу алкохола

Турция дълго време беше страна, която по принцип толерираше консумацията на алкохол. Сега обаче нещата се обърнаха на 180 градуса - срещу алкохола се води не просто война, а направо кръстоносен поход.

От известно време насам турските власти се занимават много интензивно с темата алкохол. Правят го обаче едва ли не подмолно, на малки стъпки, така че да не привличат много-много вниманието на чуждестранни наблюдатели. Консумацията на алкохол по улиците е забранена, а акцизите претърпяха вече няколко повишения - това са само две от проявленията на кръстоносния поход срещу алкохола. Ето и няколко примера: Турция спада към страните, в които бирата е изключително скъпа. Най-евтината марка струва 1,15 евро. Акцизите скочиха от 18% през 2002-ра на повече от 60% през 2009 година. А цената на ракията се е утроила от 2002 година насам.

Лошото питие

Славомакедонците не са мит

Те са наричани врагове и чудовища - славяните в гръцката част на Македония, които Гърция подлага на гонения в продължение на години. И...

Освен това беше забранена рекламата на всякакви алкохолни напитки, а организаторите на светски събития, на които се предлага и алкохол, са принудени всеки път да подават молба за специално разрешително. През юли пък властите забраниха продажбата на алкохол по време на двудневния рокконцерт в университета Билги - и то лично по заръка на премиера Ердоган: "Те искат да превърнат младежите ни в алкохолици", казал в тази връзка Ердоган, без да обясни кои са тези "те".

В пулсиращия истанбулски квартал Бейоглу, явно пак по препоръка на премиера Ердоган, през миналата година беше забранено изнасянето на маси пред заведенията. Така изведнъж изчезна онази важна част от чара на турската столица, която толкова много се харесва на туристите. С тях властите все пак се съобразяват - в туристическия квартал Султанахмет например забрани няма. Затова пък вън от Истанбул и встрани от курортните селища по крайбрежието е изключително трудно да се сдобиеш с какъвто и да е алкохол. В Денизли например има едно-единствено малко магазинче за алкохол. Ресторантите и заведенията, които предлагат "лошите" напитки, са изтикани в покрайнините на града.

65% от турците не близват алкохол

Вън от съмнение е, че турското правителство има за цел да намали драстично консумацията на алкохол. Това обаче явно не му се удава. Според официалните данни, в периода 2003-2009 година употребата на алкохолни напитки почти се е удвоила, достигайки близо 1 милиард литра. В същото време трябва да отбележим, че в сравнение с други държави консумацията на алкохол в Турция е много ниска, тъй като близо 65% от турците не близват алкохол от религиозни съображения.

Испания: Време за сиеста просто няма!

Мнозина завиждат на испанците за тяхната сиеста. Сега обаче столетната традиция на сладката следообедна дрямка се отменя - испанците ...

В кампанията си срещу алкохола турското правителство има силен съперник в лицето на онези местни управи, които се ръководят от опозиционната Републиканска народна партия. В истанбулските квартали, управлявани от правителствената партия, собствениците на заведения и магазини за алкохол биват подлагани на всевъзможни издевателства: постоянни санитарни инспекции, бюрократични спънки, измислени данъци и лицензи. В "опозиционните квартали" обаче баровете и магазините за алкохол изживяват истински разцвет. В светския  Кадъкьой например кръчмите и баровете никнат като гъби след дъжд.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com