Тайни интервюта от Северна Корея: Хората умират от глад, а Ким Чен Ун харчи за ракети

7443
Тайни интервюта от Северна Корея: Хората умират от глад, а Ким Чен Ун харчи за ракети
Снимка: Getty Images/Guliver

Граждани на Северна Корея разказват пред BBC, че храната там е толкова оскъдна, че съседите им са умрели от глад. Британската медия тайно е направила интервюта с трима души от най-изолираната държава в света и те показват, че положението е най-лошото от 90-те години насам.

През 2020 г. правителството затвори границите на страната заради Covid-19, прекъсвайки жизненоважни доставки. Също така е засилило контрола върху живота на хората, казват източниците.

Ким Чен Ун заяви готовност за стратегическо сътрудничество с Путин

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун обеща да "си стисне ръката" с руския президент Владимир Путин и да засили стратегическото сътрудниче...

От Пхенян казват пред BBC, че винаги властите давали "приоритет на интересите" на своите граждани.

Медията е интервюирала обикновени хора в Северна Корея с помощта на организацията Daily NK, която разполага с мрежа от източници в страната. Тези хора разказват, че след затварянето на границите се страхуват, че или ще умрат от глад, или ще бъдат екзекутирани за неспазване на правилата.

Интервютата разкриват, че в страната се разиграва "опустошителна трагедия", както казва Сокел Парк от организацията "Свобода в Северна Корея" (LiNK), която подкрепя избягалите от държавата.

Жена, живееща в столицата Пхенян, разказва, че познава семейство от трима души, които са умрели от глад вкъщи. "Почукахме на вратата им, за да им дадем вода, но никой не отвори", казва Джи Йон. Когато властите влезли вътре, ги намерили мъртви, добавя тя. Името на Джи Йон, както и имената на другите събеседници, е променено от съображения за сигурност.

Строителен работник, който живее близо до китайската граница и когото от BBC наричат Чан Хо, споделя, че хранителните запаси са толкова малки, че петима души в селото му вече са починали от глад. "Отначало се страхувах да не умра от Covid, но после започнах да се притеснявам, че ще умра от глад", казва той.

Ким Чен Ун: Русия "ще надделее" над враждебните сили

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун каза, че Русия "ще надделее" в борбата си срещу "империалистите", имайки предвид Украйна и нейните з...

Северна Корея никога не е била в състояние да произвежда достатъчно храна за своите 26 милиона души население. Когато затвориха границата през януари 2020 г., властите спряха вноса на зърно от Китай, както и на торове и машини, необходими за отглеждането на хранителни продукти.

Междувременно комунистическият режим укрепи границата с огради, като според данните - на охраната е било наредено да стреля по всеки, който се опитва да премине. Това прави почти невъзможно за хората да внасят контрабандно храна, която да продават на неофициалните пазари, а там пазаруват повечето севернокорейци.

Търговец от северната част на страната, която BBC нарича Мьонг Сук, казва, че почти три четвърти от продуктите на местния пазар идвали от Китай, но сега щандовете са празни. Тя, както и други хора, които изкарват прехраната си с продажба на контрабандни стоки през границата, е видяла как по-голямата част от доходите ѝ изчезва. Разказва, че семейството ѝ никога не е имало толкова малко за ядене и че напоследък хората чукат на вратата ѝ и молят за храна, защото са много гладни.

От Пхенян Джи Йон разказва, че е чувала за хора, които са се самоубили вкъщи или са изчезнали в планините, за да умрат там, тъй като вече не са могли да изкарват прехраната си. Тя казва, че се бори да изхранва децата си. Веднъж изкарала два дни без да яде и мислела, че ще умре в съня си.

В края на 90-те години на миналия век Северна Корея преживява опустошителен глад, който убива до три милиона души. Преди време се появиха нови слухове за глад, които тези интервюта сега потвърждават. Страната може да се окаже на ръба на нова катастрофа.

Северна Корея ще увеличи производството на "ядрен материал за оръжия"

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун призова страната си да разшири производството на "ядрени материали за оръжия" и да създаде по-мощни...

"Това, че нормални хора от средната класа виждат глад в кварталите си, е много тревожно", казва икономистът Питър Уорд. "Все още не става дума за пълномащабен обществен срив и масов глад, но това не изглежда добре".

Хана Сонг - директор на организацията NKDB, която документира нарушенията на човешките права в Северна Корея, е съгласна с това твърдение. "През последните 10-15 години рядко сме чували за случаи на гладна смърт. Това ни връща към най-трудния период в историята на Северна Корея".

Дори севернокорейският лидер Ким Чен Ун намекна за сериозността на ситуацията - в един момент открито спомена за "продоволствена криза", като същевременно направи различни опити да стимулира селскостопанското производство. Въпреки това той дава приоритет на финансирането на програмата си за ядрени оръжия, като през 2022 г. тества рекордните 63 балистични ракети. Според една от оценките общите разходи за тези тестове възлизат на повече от 500 млн. долара. Това е повече от сумата, необходима за компенсиране на годишния недостиг на зърно в Северна Корея.

Севернокорейците също така разкриват как правителството е използвало последните три години, за да увеличи контрола върху живота на хората, като е затегнало наказанията и е приело нови закони.

Преди пандемията всяка година повече от 1000 души са бягали от страната, пресичайки река Ялу в Китай, според данни, публикувани от южнокорейското правителство. Пазарният търговец Мьонг Сук казва, че е станало невъзможно да се избяга. "Ако сега дори се приближите до реката, ще получите сурово наказание, така че почти никой не преминава", твърди тя.

Пхенян фалшифицира популярен южнокорейски уебсайт, за да открадне данни

Северна Корея е създала фалшива версия на Naver - най-големия южнокорейски интернет портал, като част от сложна фишинг атака, целяща съ...

Строителният работник Чан Хо разказва, че синът на негов приятел наскоро е станал свидетел на няколко екзекуции при закрити врата. По време на всяка от тях трима или четирима души са били убити заради опит за бягство. "С всеки изминал ден става все по-трудно да се живее", споделя той. "Една грешна стъпка и те чака екзекуция. Ние сме заклещени тук и чакаме да умрем".

Почти всички чужденци, които са били в страната, са си събрали багажа и са напуснали от 2020 г. насам. Тираничната държава е и в информационна черна дупка. В продължение на месеци трима души, намиращи се в Северна Корея, рискуват живота си, за да разкажат на BBC какво се случва, посочват от медията. Тя е представила констатациите си на севернокорейското правителство, което отговаря, че "винаги" е давало приоритет на "интересите на народа, дори в трудни моменти".

"Благосъстоянието на народа е наш основен приоритет, дори и в условията на изпитания и предизвикателства", заявява представител на севернокорейското посолство в Лондон. Според него информацията от интервютата не била "напълно достоверна" - била получена от "изфабрикувани свидетелства на анти-КНДР (Корейската народнодемократична република) сили".

Но Сокеел Парк от LiNK казва: "Северна Корея сега е по-репресивна, отколкото когато и да било преди".

В Пхенян Джи Йон споделя, че наблюдението и репресиите вече са толкова безмилостни, че хората не си вярват един на друг. Тя е била задържана за разпит по силата на нов закон, приет през декември 2020 г., който забранява на хората да споделят и гледат чуждестранни филми, телевизионни предавания и песни. Съгласно този закон, целящ изкореняване на чуждестранната информация, лицата, хванати да разпространяват южнокорейско съдържание, могат да бъдат екзекутирани.

Религията - основен враг на режима в Северна Корея

Ким Еуджин израства в провинция Хамгьонг в Северна Корея. Тя си спомня, че в родния ѝ град не било рядкост да се извършват арести за пр...

Бивш севернокорейски дипломат, дезертирал през 2019 г., заявява, че е шокиран от това колко крайна е станала репресията срещу чуждестранното влияние. "Ким Чен Ун се страхува, че ако хората разберат в какво положение се намират и колко богата е Южна Корея, ще започнат да го мразят и ще въстанат", обяснява Рю Хьон У.

Интервютата на BBC също така показват, че лоялността на доста хора към лидера е намаляла през последните три години. "Преди Covid хората гледаха положително на Ким Чен Ун", казва Мьонг Сук. "Сега почти всички са изпълнени с недоволство".

ОЩЕ: Ким Чен-Ун забранил самоубийствата в Северна Корея, били "предателство срещу социализма"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган: Човечеството трябва да подкрепи борбата на палестинския народ за свобода

Китай: Путин и Си обсъдиха на чаша чай стратегически въпроси

Нетаняху: Битката в Рафах е критична за кампанията в Газа

Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Защо Путин не взе в делегацията си в Китай директора на "Газпром"?

След дълго мълчание: Бившият пакистански премиер се появи публично

Спират раздаването на храна в Рафах, запасите свършиха

Русия и Китай искат политическо решение на войната в Украйна

Путин и Си Дзинпин подписаха документ за задълбочаване на отношенията (ВИДЕО)

Путин и Си в един глас от Китай: Заедно благоприятстваме мира и отстояваме демокрацията (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com