Теч на документи: Иран създава и обучава сили, които да убиват американци в Сирия

2471
Теч на документи: Иран създава и обучава сили, които да убиват американци в Сирия
Снимка: Getty Images

Иран създава и обучава сили, които да атакуват и убиват американски служители и да изгонят американските сили от Сирия. Това твърди The Washington Post, позовавайки се на изтеклите в Discord класифицирани документи от разузнаването на САЩ, станали известни като "Пентагонлийкс".

В статията се отбелязва как един от документите разкривал, че Иран обучава подкрепяните от него сили да конструират и използват взривоопасни пробивни устройства срещу силите на САЩ в Сирия. В отделен документ се описват иранските операции за разпалване и подкрепа на местни съпротивителни движения, насочени срещу американските сили в Източна и Североизточна Сирия.

Талибаните трупат военна техника по границата с Иран, ще има ли сблъсък? (ВИДЕО)

Силите на талибаните, управляващи Афганистан, трупат военна техника и части край граничния пункт „Ислам Кала“, който раздел...

В изтеклите документи се изтъква и изграждането на иранско-руски "координационен център" в Сирия, който да ръководи новата иранска кампания в Сирия.

The Washington Post цитира старшия сътрудник на Института за изследване на външната политика Аарон Щайн, който изказва предположение, че Техеран и Москва може би вярват, че ще могат да контролират нов цикъл на ескалация със САЩ в Сирия.

Обучението, което Иран е предоставил на местните милиции, би могло да подпомогне постигането на тази цел, пише в днешния си обзор за Ислямската република американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Техеран и подкрепяните от него бойци са разпространили и обучили милиции като Fatemiyoun и Kataib Hezbollah (KH) на използване на оръжия за противовъздушна отбрана.

Подобряването на оперативната сигурност в провинция Дейр ез Зор по иранска инициатива би подкрепило заявените усилия за защита на иранските конвои, превозващи материали през границата от Ирак. Тези усилия биха подкрепили и иранска настъпателна кампания срещу силите на САЩ в Сирия. Оръжията за противовъздушна отбрана, които Иран е прехвърлил, включително преносими системи за противовъздушна отбрана (MANPADS), са ефективни срещу хеликоптери. Подкрепяните от Иран милиции биха могли да ги използват, за да ограничат въздушната подкрепа на САЩ. Бойци на ливанската "Хизбула" (ЛХ) обучават местни племена, действащи на територията на Сирийските демократични сили, пишат още американските експерти.

Талибаните и Иран започнаха боеве заради вода (ВИДЕО)

След като вчера стана ясно, че има боеве между сили на управляващите в Афганистан талибани и иранската армия и двама души са били убити...

Иран създаде няколко нови бази на територията на Сирия и обучи милициите си на работа с дронове за разузнаване и наблюдение. Тези разработки биха подпомогнали командването, контрола и оперативното планиране на нападения срещу американските сили в Сирия.

ОЩЕ: Ново доказателство, че Тръмп е знаел за секретните документи - този път свързано с Иран

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com