Ново доказателство, че Тръмп е знаел за секретните документи - този път свързано с Иран

2529
Ново доказателство, че Тръмп е знаел за секретните документи - този път свързано с Иран
Снимка: Getty images

Федералните прокурори са получили аудиозапис от среща през лятото на 2021 г., на която бившият президент на САЩ Доналд Тръмп признава, че е задържал секретен документ на Пентагона за потенциална атака срещу Иран. Това съобщава CNN, позовавайки се на многобройни източници.

Записът показва, че Тръмп е разбрал, че е запазил класифициран материал, след като е напуснал Белия дом, казват източниците на телевизията, запознати с разследването. Коментарите му в записа подсказват, че той би искал да сподели информацията, но е наясно с ограниченията на възможностите му след края на президентския мандат да разсекретява документи.

Мнение: Как безразличието на Тръмп към Украйна ще повлияе на президентските избори?

Отказът на Доналд Тръмп да се ангажира да помогне на Украйна в противопоставянето й с Русия поставя американските гласоподаватели пред ...

CNN не е прослушала записа, но множество източници го описват.

Специалният съветник Джак Смит, който води разследването на Министерството на правосъдието срещу Тръмп за откритите в резиденцията му секретни документи, се е фокусирал върху срещата от 2021 г. като част от наказателното разследване. Това може да е важно доказателство в евентуалното дело срещу Тръмп.

ОЩЕ: Неприятностите на Тръмп с правосъдието не спират - заради секретни документи

Прокурорите са разпитали свидетели за записа и документа пред федералното голямо жури. Това е предизвикало достатъчен интерес, за да могат разследващите да разпитат генерал Марк Мили, един от най-високопоставените служители по въпросите на националната сигурност от времето на Тръмп.

Срещата през юли 2021 г. се е състояла в голф клуба на Тръмп в Бедминстър, Ню Джърси, с двама души, работещи по автобиографията на бившия началник на щаба на републиканеца Марк Медоус, както и с помощници, наети от бившия президент, включително специалиста по комуникации Марго Мартин. Според източниците присъстващите не са имали разрешения за достъп до класифицирана информация. Медоус не е присъствал на срещата.

Нов доклад: Критики към ФБР заради разследването за Тръмп и Русия

Американски специален прокурор разкритикува Федералното бюро за разследване (ФБР) за начина, по който е разследвало кампанията на Донал...

Записът, който вече е в ръцете на прокурорите, показва, че те разглеждат не само действията на Тръмп по отношение на класифицираните документи, намерени в Мар-а-Лаго във Флорида, но и случилото се в Бедминстър година по-рано.

ОЩЕ: ФБР: Иззети са строго секретни документи от дома на Тръмп

Срещата, на която Тръмп е обсъждал документа за Иран с други лица, се е състояла малко след като "Ню Йоркър" публикува материал на Сюзън Гласър, в който подробно се описва как в последните дни от президентството на Тръмп ген. Мили е инструктирал началник-щабовете да се уверят, че Тръмп не издава незаконни заповеди и че той ще бъде информиран, ако има някакви опасения. Историята вбеси републиканеца.

Гласър съобщава, че в месеците след изборите Марк Мили многократно се е обявявал против нанасянето на удар по Иран и се е опасявал, че Тръмп "може да започне пълномащабен конфликт, който не е оправдан". Според материала на "Ню Йоркър" Мили и други хора са убеждавали Тръмп да не предприема такива драстични действия.

На записа и в отговор на историята Тръмп споменава документа, който според него е дошъл от Мили. Бившият президент е казал на присъстващите в стаята, че ако може да го покаже на хората, това ще подкопае думите на Мили, твърдят източниците на CNN. Записът улавял звук от шумолене на хартия, сякаш Тръмп размахвал документа, въпреки че не е ясно дали това е действителният файл за Иран.

Тръмп обжалва присъдата си по дело за сексуално насилие

Бившият американски президент Доналд Тръмп внесе обжалване срещу присъдата на нюйоркското съдебно жури, което отсъди, че той е упражнил...

Тръмп и неговите адвокати даваха няколко различни и често противоречиви обяснения защо Тръмп не е задържал умишлено класифицирани материали в нарушение на федералния закон.

По-рано тази година юридическият екип на Тръмп заяви пред Конгреса, че в края на мандата на администрацията по невнимание са били опаковани класифицирани материали. Съвсем наскоро Тръмп заяви пред CNN, че материалите са били "автоматично разсекретени", когато ги е взел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нобеловата лауреатка Алис Мънро почина на 92

Загинали и ранени след автобусна катастрофа във Флорида (ВИДЕО)

Съпруга на милионер изтормози жена в Instagram, за да вземе името на акаунта й

"Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

Вече има ново американско оръжие на бойното поле, заяви Белият дом

Посланикът на САЩ в Германия напуска

"САЩ ще продължи да помага на Украйна": Блинкен със светкавична визита в Киев (ВИДЕО)

Мексико отчита спад на нелегалната миграция

САЩ: Смяната на Шойгу показва отчаянието на Путин да поддържа войната в Украйна

Белият дом: Не вярваме, че в Газа се извършва геноцид

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка