Турция арестува десет адмирали от запаса

2109
Турция арестува десет адмирали от запаса
Снимка: Getty images/Guliver

Турската полиция задържа 10 пенсионирани адмирали, подписали общо писмо в защита на Конвенцията от Монтрьо, съобщи Анадолската агенция.

Други четири адмирали, подписали писмото, са били извикани на разпит в прокуратурата, предаде РИА Новости

Ердоган обяви нов план за защита на човешките права

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви основополагащ План за действие за правата на човека, който трябва да бъде изпълнен в р...

В неделя беше публикувано писмо от името на 103 турски адмирали в оставка, които определиха Конвенцията от Монтрьо като дипломатическа победа на Турция, възстановила нейните суверенни права върху проливите Босфора и Дарданелите.

Те обявиха, че е неприемлива дискусията за преразглеждане на това споразумение във връзка с проекта за канала „Истанбул”, който ще преминава успоредно на Босфора и ще съедини Мраморно с Черно море.

В писмото се изразява мнение относно необходимостта да се запази действащата конституция на Турция на фона на призивите на президента Реджеп Тайип Ердоган за разработване на нова. Те осъждат опитите да се покаже, че въоръжените сили на страната отстъпват от заветите на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк.

По-рано председателят на турския парламент Мустафа Шентоп, вицепрезидентът Фуат Октай, ръководителят на отдела за комуникация на президентската администрация на Турция Фахретин Алтун, прессекретарят на президента Ибрахим Калин и няколко турски министри осъдиха апела на пенсионираните адмирали.

Турция арестува 130 военни привърженици на ФЕТО

Турските сили за сигурност арестуваха в сряда 130 военни в провинция Измир заради предполагаеми връзки с терористичната организация ФЕТ...

Турското министерство на отбраната отбелязва в писмено изявление, че авторите на апела са „заслепени от завист и не искат да видят успехите на въоръжените сили на страната“, а самото писмо „е насочено към нанасяне на щети на армията и демокрацията”. Прокуратурата в Анкара съобщи, че е започнала разследване по случая.

По-рано Ердоган заяви, че Конвенцията от Монтрьо относно режима за преминаване на кораби през Босфора няма да се прилага върху планирания канал „Истанбул”. В същото време, според министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, проектът на канала не е насочен към отказ от страна на Турция от Конвенцията от Монтрьо.

Конвенцията от Монтрьо е подписана през 1936 г. и запазва правото на търговски кораби от всички държави да преминават безпрепятствено през проливите както в мирно, така и във военно време.

Режимът за преминаване на военни кораби е по-различен за черноморските и нечерноморските държави. За военните кораби на вторите действат ограничения по отношение на класа и срока на пребиваване.

Нови акции срещу привърженици на Гюлен в Турция

Силите за сигурност в Турция арестуваха днес 210 души по подозрение, че са свързани с гюленистката организация ФЕТО. Сред арестуваните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com