Турция: ЕС прилага двойни стандарти и е говорител на терористите

1440
Турция: ЕС прилага двойни стандарти и е говорител на терористите
Снимка: Gettyimages.com/

В Турция няма никаква заплаха за демокрацията и за независимостта на съдебната система, последният доклад за напредъка към ЕС донесе огорчение и безпокойство, и заключенията в него не могат да се приемат, заяви премиерът Бинали Йълдъръм.

Досегашните критични доклади ние посрещахме с разбиране и направихме необходимото според изискванията, но докато очаквахме ЕС да бъде винаги до нас в борбата с тероризма, Европа пропагандира в полза на ПКК и си позволява да ни преподава уроци по демокрация, посочи Йълдъръм на редовното заседание на парламентарната група на управляващата партия, цитиран от БГНЕС.

Бинали Йълдъръм предупреди: Турция разполага с алтернативи на ЕС

Турският премиер Бинали Йълдъръм предупреди Европейския съюз да не забравя, че Турция разполага с алтернативи на блока, отношенията с к...

Той акцентира на факта, че напоследък се засилват негативните коментари и критики към Турция, но те са неоснователни. Европейските страни не са подкрепили Турция в най-тежкия й момент, какъвто е опитът за преврат от 15 юли и не са се противопоставили с адекватна реакция, напротив, отворили са обятия за кюрдските сепаратисти от ПКК и за организацията ФЕТО, а това правителството й не приема.

ЕС първо трябва да спре с мисията на говорител на терористите, както и да прекрати подкрепата за терористичните групировки и политическите им представители, и да направи своя избор – ще продължи ли общия си път с Турция, или ще предпочете враговете й, настоя премиерът. Според него в страната нито демокрацията, нито независимостта на съдебната система са поставени в опасност, а в същото време продължава борбата с терористичните групировки.

„Отворени сме за всяка правилна критика, но не приемаме целенасочен подход. ЕС повтаря непрекъснато условието да променим закона за борбата с тероризма. Кое налага това при положение, че страната ни премина през опита за военен преврат и с всички сили се стреми да се пребори с терористите. Продължават и критиките по повод свалените депутатски имунитети, но това е практика и в европейските държави в случаите на доказани престъпления. Няма какво да се дебатира тук, не приемаме тези двойни стандарти. Работа на съдебната власт е да решава кога депутатите трябва да бъдат призовани за показания или да бъдат задържани. Има сериозни данни за подкрепа за терористичните организации от тяхна страна, за членство в такива формирования и широка пропаганда. Никой няма право да използва тероризма като оръжие срещу обществото, бил той и депутат. А как ще действа правният ред в Турция, за това нямат право да се произнасят посланиците на европейските страни. Нацията няма да забрави реакцията на дипломатите от страните-членки в ЕС спрямо парламентарната група на /прокюрдската/ Демократична партия на народите“, заяви Йълдъръм.

Той отправи призив към лидера на опозиционната Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу да подкрепи исканата от управляващите генерална промяна на конституцията. „Той не иска да разбере същността на поправките и не спира с негативните си изявления пред чуждите медии, с които оклеветява Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. Не спря да твърди, че сме щели да променим режима. Дебатът за режима приключи през 1923 г. /когато Ататюрк основава републиката, бел.авт./ и дори да има подобен опит, първо ПСР ще се противопостави. Ние не се стремим към смяна на режима, а към промяна на конституцията и ще оставим народът да вземе решението за това. Вратите ни са отворени за Кълъчдароглу и основната опозиционна партия, но той трябва да побърза, докато влакът не е тръгнал“, коментира Йълдъръм

Йълдъръм се закани да премахне "терористите" от управляващата партия

Турският премиер Бинали Йълдъръм обеща да изкорени всички „терористи“ от управляващата Партия на справедливостта и развитие...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com