Турция нареди на училища и библиотеки да унищожават книги

7136

Анкара разпореди на училищата и библиотеките в страната да унищожат вестници и книги, съобщи Нюзуик, като се позовава на турски медии. Заповедта предизвика сравнения с печално известното начинание за изгаряне на книги от хитлеристите.

Образователното министерство е поискало от училища и библиотеки да унищожат каталог с материали, свързани с ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който е обвиняван от правителството за организирането на проваления пуч.

Турция повиши нивото на терористичната заплаха

Равнището на терористичната заплаха в Турция е повишено след серията от нападения в страната, заяви премиерът Бинали Йълдъръм по държав...

В писмо до образователните институции с дата 9 август, публикувано от турския новинарски сайт Duvar, се налага забрана на материали от 29 издателства, 15 списания и 45 ежедневника. Училищата и библиотеките трябва да конфискуват и унищожат всички копия. С писмото са увеличава броят на заглавия на книги, CD-та, DVD-та и материали, свързвани с организацията на Гюлен, които са забранени като "терористична пропаганда" в съответствие с нареждане на истанбулски съд, пише "Сега".

24 журналисти бяха арестувани, а жилищата на няколко автори и мениджъри на всекидневника "Йозгюр Гюндем" бяха обискирани в сряда, ден след като властите спряха печатното издание. "Протестирам срещу това варварско поведение, никога не съм бил в такова положение", написа във "Фейсбук" един от обискираните, известният турски правозащитник и издател Раджип Зараколу.

Редакцията на вестника бе обискирана и обявена за временно затворена по обвинение, че пропагандира в полза на забранената Кюрдска работническа партия ПКК, съобщава "Хюриет дейли нюз".

На 10 май 1933 г. националсоциалистите изгарят книги на редица германски писатели. На площада пред операта в Берлин се събират 70 000 души. Студенти са докарали с камиони и колички над 20 000 книги. Сред тях има произведения на известни германски автори като Хайнрих Ман, Ерих-Мария Ремарк, Йоахим Рингелнац. "Ние насочваме нашите действия срещу негерманския дух. Сега предавам всичко негерманско на огъня", крещи Херберт Гутяр, лидер на студентите националсоциалисти. И пръв хвърля купчина книги в пламъците. В цяла Германия се разиграват сцени като тази в Берлин. Във всички германски университети студенти изгарят произведенията на автори, които не отговарят на техните идеологически представи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com