Турция отмени блокирането на Туитър

14170
Турция отмени блокирането на Туитър
Снимка: Thinkstock

Турското правителство реши да отмени блокирането на Туитър, наложено преди две седмици след публикуването на обвинения в корупция срещу премиера Реджеп Тайип Ердоган, съобщи телекомуникационният регулатор (TIB), предаде БГНЕС.

"Започнахме процедура за отмяна на забраната на Туитър", заяви представител на TIB. Решенията на съда, които оправдаваха забраната, бяха оттеглени днес следобед от сайта на регулатора.

Турският Конституционен съд реши вчера, че тази мярка представлява нарушаване на свободата на словото и нареди незабавната й отмяна. Достъпът до Туитър беше блокиран в нощта на 20 срещу 21 март по инструкция на премиера Реджеп Тайип Ердоган с цел да се прекрати ежедневното разпространение в интернет на обвиненията в корупция срещу правителството му преди местните избори на 30 март.

Решението, последвано от блокиране на платформата Ю Тюб преди една седмица, предизвика лавина от критики в цял свят относно авторитарния подход на Ердоган, който е на власт в Турция от 2002 г. Въпреки обвиненията в корупция премиерът спечели убедително местните избори в неделя, които бяха от ключово значение за политическото му бъдеще.

Той може да обяви кандидатурата си за президентските избори през август.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com