Турция прие закон, който удря директно по кюрдите

1830
Турция прие закон, който удря директно по кюрдите

На второ четене турският парламентът прие силно оспорвания законопроект, който ще позволи сваляне на имунитета на десетки прокюрдски и други депутати и изхвърлянето им от висшия законодателен орган на югоизточните ни съседи. Това стана, след като в средата на седмицата законопроектът беше отхвърлен.

Законопроектът бе подкрепен от 376 депутати в 550-местния парламент. Това означава, че той се превръща в закон директно, без да бъде подложен на референдум, каза председателят на парламента Исмаил Кахраман.

Меркел щяла да критикува Ердоган заради поредния му опит да притисне кюрдите

Германският канцлер Ангела Меркел ще изрази опасенията си демокрацията в Турция на срещата идната седмица с турския президент Реджеп Ер...

Въпросните депутати стават особено уязвими, защото ще се превърнат в лесна плячка по подозрения за връзки или дори вербална подкрепа за обявената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК), която поднови войната срещу турската държава. Това пък стана, защото Анкара отказа да подкрепи кюрдите в Сирия срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

По-рано днес бе съобщено, че германският канцлер Ангела Меркел ще изрази на среща идната седмица с президента Реджеп Ердоган безпокойството си от приетия закон.

Президентът Реджеп Ердоган заяви, че „гласуването е историческо“. В излъчена по телевезията реч от резиденцията му в родния му град Ризе на Черно море той заяви: „Моят народ не иска да вижда провинили се законодатели в този парламент.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия