Турция заплаши ЕС да пусне бежанците?

3171
Турция заплаши ЕС да пусне бежанците?

Бившият съветник на президента на Турция Реджеп Ердоган и високопоставен член на управляващата партия Бурхан Кузу заплаши, че Турция ще пусне бежанците към Европа, ако Европейският парламент вземе „грешно решение" при разглеждането на предложенията на Европейската комисия да отпаднат визите за турци, цитиран от „Блумбърг".

Заплахата на Бурхан Кузу, който е високопоставен член на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Турция, идва на фона на растящите съмнения около споразумението между ЕС и Турция за спиране на безпрецедентния приток на мигранти от Близкия изток и Африка към Европа.

Брюксел предложи на Турция визова либерализация, финансова помощ и перспективи за подновяване на преговорите за еврочленството на турската страна, а в замяна Анкара се съгласи да приема връщаните от съюза бежанци.

По-рано днес беше съобщено, че Европейският парламент няма да дебатира въпроса за визова либерализация за Турция както беше запланувано за днес, тъй като иска първо Анкара да изпълни всички 72 критерии на съюза.

В Германия са пристигнали десетки заподозрени терористи

Германските власти разследват 40 случая, при които има подозрение, че ислямски бойци са влезли в страната с потока от бежанци от Близк...

„Ако вземат грешно решение, ние ще изпратим бежанците", написа Кузу в „Туитър". В телефонно интервю за „Блумбърг" той добави, че ако Турция отвори вратите, Европа ще пострада тежко.

През април 2 987 мигранти са пристигнали в Гърция в сравнение с 26 971 през март и 57 066 през февруари, според данни на ООН.

Кузу подаде оставка като съветник на Ердоган, за да стане депутат от управляващата партия. Той обаче каза, че все още действа като „почетен съветник", макар че не е в екипа на президента и не получава заплата. Преподавател по конституционно право, Кузу преди оглавяваше парламентарната комисия, която работи по промени в конституцията на страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа