X
 
 

В Австралия продължава борбата с пожарите

290 0
photo of В Австралия продължава борбата с пожарите
Снимка: Getty Images/Guliver
Мащабни горски пожари бушуват в Източна Австралия, предава АФП. Те могат да горят със седмици, предупредиха властите, въпреки че пожарникарите полагат „херкулесковски“ усилия, за да спасят домовете от унищожение.

Повече от 130 пожара бушуват в щатите Куинсленд и Нов Южен Уелс, подхранвани от силни ветрове и продължителна суша, в необичайно свиреп и ранен старт на сезона на дивите пожари.

Посланикът ни в Австралия ще потърси отговорност за подпаленото знаме

Българските власти ще потърсят отговорност за запаления ни национален флаг по време на протеста на македонската диаспора пред сградата ...

Стотици бяха евакуирани, след като нов пожар избухна по крайбрежието на Куинсленд. Около 1 000 пожарникари се бориха през нощта, за да го овладеят.

"Херкулесовските усилия от снощи не доведоха до никакво чудо", заяви действащият премиер на Куинсленд Джаки Трад пред репортери.

Само една къща е изгоряла в района, каза Трад, но пожарникарите продължават да потушават пламъците на фона на засилващи се ветрове, подкрепени от самолети, бомбардиращи с вода.

Общо са унищожени хиляди хектара гори и десетки домове в Нов Южен Уелс, предаде БГНЕС.

Един от най-големите горски пожари във Франция вече е под контрол

Един от най-големите горски пожари във Франция за тази година вече е овладян, след като над 500 пожарникари се бориха с огъня в продълж...

Действащият комисар на Куинсленд в Службата за пожари и спешна помощ Майкъл Уосинг заяви, че усилията за гасене на пожарите ще продължат "дни и седмици" поради отдалечеността на някои пожари.

Горските пожари са ежегодни в Австралия през пролетта и лятото, но учените казват, че изменението на климата изостря тяхната сила и интензивност.

Смята се, че около 8 от пожарите в Куинсленд са „умишлено и безразсъдно подпалени“, докато някои други са били случайно разпалени от деца, играещи навън, съобщи полицията.

Създадена е работна група, която да разследва причините за подозрителните пожари.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители