В Турция партията на Ердоган избира наследника на Давутоглу

789
В Турция партията на Ердоган избира наследника на Давутоглу
Снимка: БНТ

На извънреден конгрес управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието ще избере новия си лидер, който ще стане и министър-председател. Той ще заеме мястото на подалия оставка Ахмет Давутоглу.

Единственият номиниран и за двата поста е Бинали Йълдъръм, дългогодишен министър на транспорта, морската администрация и съобщенията. Той бе утвърден от ръководството на ПСР преди 3 дни, съобщава кореспондентът на bTV в южната ни съседка.

Още един журналист в Турция може да влезе за дълго в затвора

Кореспондентът на опозиционния всекидневник в Турция „Джумхуриет“ Синан Тартаноглу в Анкара е под угрозата да влезе за 35 г...

60-годишният инженер Бинали Йълдъръм е смятан за един от най-верните хора на Ердоган. Очаква се да работи много по-тясно с президента, отколкото предшественикът му Давутоглу.

Целта на Ердоган е преминаване към президентска или полупрезидентска система чрез промяна на конституцията. Според анализатори промяна на системата е наложителна.

Политическата система създава риск да изпаднем в патова ситуация. Дори най-сговорчивият човек да поеме поста министър-председател, Турция не може да продължава с тази система. Това е главната причина г-н Давутоглу да обяви на 4 май, че напуска поста. Системата не може да функционира в сегашната си форма.", коментира политическият анализатор Ади лГюр.

1047 делегати ще изберат днес новия лидер, който ще поеме ръководството на партията и премиерския пост за следващите 2 години.

Турция прие закон, който удря директно по кюрдите

На второ четене турският парламентът прие силно оспорвания законопроект, който ще позволи сваляне на имунитета на десетки прокюрдски и ...

Партийният конгрес се провежда в Анкара в спортната зала, която побира над 10 000 души. Над 3 000 полицаи са мобилизирани за охраната на залата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com