Ваксинацията срещу коронавирус в Израел: Там вече се връщат към старото нормално (ВИДЕО)

5349
Ваксинацията срещу коронавирус в Израел: Там вече се връщат към старото нормално (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

От утре, 25 март, българските авиокомпании могат да летят до Израел. И причината е, че вече започна облекчаване на мерки, наложени заради коронавируса там.

Защо започна облекчаването? Защото числата показват постоянно намаляване на заразените – при това явно постигнато не само с ограничителни мерки, а на първо място заради масовата ваксинация.

Според Worldometers, от 20 март насам в Израел вече няма денонощие с над 1000 заразени (населението в Израел е около 9 000 000 души) - такова постоянно ниво на понижение не е виждано от есента на миналата година. Смъртните случаи заради COVID-19 също се движат в рамките на под 20 на ден, като по-често са по-близо до 10. В края на февруари израелското здравно министерство публикува данни, според които масово използваната ваксина "Комирнати" на Pfizer/BioNTech намалява смъртните случаи с 98,9%, предотвратява тежкото протичане на болестта с 99,2% и също с 98,9% намалява риска да влезеш в болница заради COVID-19. Освен това, намалява риска от заразяване с 95,8%.

Гражданите на Израел, връщащи се от чужбина, задължително с електронна гривна

Всички, завърнали се от чужбина, могат да бъдат задължени да носят електронна гривна, за да се гарантира, че ще се изолират у дома или ...

Изрично уточнено е, че благоприятната статистика е отчетена при хора, които са ваксинирани с 2 дози и се гледа времето от 14 дни след втората доза!

В България обаче все по-често има неразбиране кога ваксините срещу коронавирус започват да работят и колко работят според това преди колко време са поставени! Няма нито един производител на одобрена за ползване ваксина в ЕС, който да гарантира моментален ефект, веднага след първа доза! Напротив – и при "Комирнати", и при ваксините на Moderna и AstraZeneca производителите изрично подчертават, че разгръщане на пълна имунна реакция благодарение на препарата се наблюдава след поставяне на втората доза, при това в рамките на седмица-две по-късно! Съответно, всеки може лесно да намери и колко време след първата доза се поставя втората – за "Комирнати" срокът между двете дози е 21 дни (данни за ефективността на препарата от Израел), за Moderna – 28, а за AstraZeneca препоръката в България е 70 дни, но има официални данни от самата компания, че когато втората доза се слага и след 12-та седмица, ефикасността е по-висока! Що е то ефикасност на ваксина – НАУЧЕТЕ ТУК!

В сп. Time обръщат специално внимание на Израел, като към 19 март там почти 60% от населението е с поне една поставена доза ваксина срещу коронавирус. Само за под 2 седмици в Израел една доза ваксина получиха 10% от населението – за сравнение на Великобритания ѝ трябваха 45 дни за достигане на същия процент, на САЩ им трябваха 57 дни. Сега обаче и в Израел темпът на ваксинация се забавя сериозно - около 7 пъти по-бавно, отколкото в началото. Там явно има и неравенство при поставянето на ваксини – само 67% от хората от арабски произход и 70% от ултраородоксалните евреи над 16-годишна възраст са получили поне 1 доза ваксина към 4 март спрямо 90% от останалата част от населението над 16-годишна възраст. Но към 4 март 84% от хората от арабски произход в Израел над 50 години и 80% от ултраортодоксалните са ваксинирани с поне 1 доза ваксина срещу коронавирус.

Израел вече работи върху това да достигне заветната граница от 70% ваксинирани общо, като ще трябва да се преборва с предразсъдъци към ваксините именно сред уязвими групи. И досега успехът обаче е голям – съгласно Индекса за демокрация в Израел, само 29% от израелците вярват на правителството си и само 25% от хората от арабски произход. А това е урок и за останалия свят – щом в дисциплинирана по военно държава не става толкова лесно, какво ще е при далеч по-либерални режими? Явно е, че подходът не може да бъде през принуда – важен е комплекс от мерки, на първо място е информираността. Именно с такъв подход на информираност през личности с голямо обществено доверие Израел стигна толкова напред във ваксинационния процес.

А как е вече в Израел, след като нещата с ваксинацията срещу коронавирус са близо до числата, които експертите от цял свят сочат като цел, за да забравим за COVID-19 като обществен проблем – ето и три публикации в Twitter от месец март:

Отговорът кога ще свърши коронавирусът и ще дойде старото нормално

Наясно ли сте кога ще приключим с коронавируса като общество - в България, в Европа, по света? Ако не сте се замисляли, много е просто ...

Още: Коронавирусът в България: Рекорден брой заразени за денонощие

Бразилия буквално издъхва под натиска на коронавируса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com