Вашингтон прибрал в килера въпроса за оттеглянето на Асад

4625
Вашингтон прибрал в килера въпроса за оттеглянето на Асад
Снимка: Getty Images / Guliver

Макар че администрацията на Обама продължава публично да твърди, че сирийският президент Башар Асад трябва да бъде лишен от своя пост, в кулоарите на Белия дом клонят към друга стратегия.

В съответствие с нея Асад ще запази своя пост за времето, необходимо на света да се обедини срещу глобалната заплаха в лицето на "Ислямска държава", пише The Washington Times.

Сирийската опозиция се готви за "преходен процес" без Асад

В Саудитска Арабия завърши обединителната конференция на сирийската опозиция. В резултат опозиционерите създадоха Висш комитет по прего...

Както твърдят аналитиците, новата позиция на САЩ е станала очевидна миналата седмица в ООН, когато САЩ гласуваха за мирно уреждане, в което името на Асад изобщо не фигурираше. Това бе възприето като капитулация на администрацията на Обама пред изискванията на Иран и Русия, които настояват да се разреши на сирийския президент да остане на власт в обозримо бъдеще, отбелязва изданието.

"Белият дом е преценил, че сътрудничеството със сирийския президент се явява по-малкото зло в сравнение с алтернативните варианти – като конфронтация с Русия заради Асад или нахлуване на тежките американски войски за наземна война срещу ИД", казва ръководителят на Центъра за близкоизточни изследвания в университета на Оклахома Джошуа Ландис, цитиран от изданието.

Въпросът, свързан с президента на Сирия, беше доста "хлъзгав" за американския президент Обама от 2012 година, когато Хилари Клинтън, държавен секретар в този момент, заяви, че "Асад трябва да си иде". Но позицията на американското правителство започна да се променя, когато Джон Кери зае поста държавен секретар в началото на 2013 г., и много силно се промени от момента, в който Русия започна военна операция в Сирия.

Джон Кери в последните седмици прояви гъвкавост, убеждавайки Русия и Иран да подкрепят плана за мирно уреждане, който се подкрепя от САЩ, Саудитска Арабия и Турция. Освен това Кери заяви, че САЩ и техните съюзници "не се стремят към т.нар. Смяна на режима в Сирия".

Остават разногласията за съдбата на Асад

За първи път от началото на гражданската война САЩ и Русия подкрепиха единен план за прекратяване на кръвопролитията и политически прех...

Администрацията на САЩ започва да осъзнава, че сегашният курс на въоръжение на сирийската опозиция косвено укрепва позициите на ИД и другите екстремисти в региона, в частност сирийската клетка на "Ал Кайда" "Джебхат ан-Нусра". Именно те сега са доста по-опасни за САЩ и техните съюзници в сравнение с режима за Асад, продължава Ландис.

Но как ще реагират ИД и другите джихадистки групировки на опитите за мирно уреждане от страна на международната общественост, все още не е ясно, пише изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com