Великобритания реши и започна въздушни удари в Сирия

5514
Великобритания реши и започна въздушни удари в Сирия
Снимка: Gettyimages.com

След над 10 часа дебат, в крайна сметка Великобритания взе решение и извърши призори първите въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия, съобщи британското министерство на отбраната, предаде БГНЕС.

Два самолета "Торнадо" на кралските ВВС на Великобритания излетяха от базата в Кипър по-малко от два часа, след като парламентът даде одобрението за извършване на въздушни операции.

Иракският премиер към САЩ: Не са ни нужни чужди сили, за да се сражават с ИД

Премиерът на Ирак заяви, че иракските сили са способни да победят „Ислямска държава“ без помощта на чуждестранни военни сил...

По време на гласуването в Камарата на общините на британския парламент 397 депутати подкрепиха предложението на премиера Дейвид Камерън за започване на бомбардировки срещу ИД. Против бяха 223 депутати. Вчера правителството внесе предложението, мотивирайки се с това, че ИД представлява "основна заплаха за сигурността на Великобритания. То припомни, че през последните месеци екстремистите от ИД извършиха няколко кървави атентата, жертви, на които станаха трийсет британци, разстреляни в курорт в Тунис през юни. Британските кралски ВВС могат да започнат да нанасят удари по позиции на екстремистите от терористичната организация "Ислямска държава" в Сирия още от 3 декември. Това заяви малко преди гласуването министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд.

Президентът на САЩ Барак Обама приветства решението на британското правителство да разреши нанасяне на въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Сирия. "Приветствам решението на Обединеното кралство за присъединяване към партньорите в коалицията за нанасяне на въздушни удари срещу ИД в Сирия", каза той. Обама припомни, че отношенията между САЩ и Великобритания са основани на общи ценности и взаимна ангажираност за мир, просперитет и сигурност", се казва в разпространено от Белия дом съобщение. Обама подчертава също, че САЩ ще положат усилия за възможно най-бързо интегриране на британските ВВС в международната антитерористична въздушна операция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com