Война Иран - Израел? Техеран с важни детайли как точно ще отвърне на ударите в Дамаск

11447
Война Иран - Израел? Техеран с важни детайли как точно ще отвърне на ударите в Дамаск
Снимка: Getty Images

Ще има ли война между Иран и Израел? Този въпрос е все по-горещ, особено след като Vox News цитира подобно предупреждение на ЦРУ. Две официални лица от Техеран посочиха пред "Ройтерс", че Ислямската република няма да се отклони от подхода, възприет от октомври 2023 г. насам, а именно да избягва преки конфликти с Израел и САЩ, като в същото време подкрепя своите прокси сили в региона.

Сред прокситата на Иран са хутите в Йемен, "Хизбула" в Ливан, "Хамас", срещу които Израел воюва, проирански милиции в Ирак, Сирия и т.н.

Още: Израел обяви "максимална степен на тревога" за своите посолства

Как се породи напрежението?

В понеделник, 1 април, Израел нанесе ракетен удар по сирийската столица Дамаск. В резултат на атаката сградата на иранското консулство беше разрушена. Една от жертвите на нападението е висш командир на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - т.е. Иранската революционна гвардия. Става дума за Мохамед Реза Захеди - за него проф. Владимир Чуков посочи, че има сериозна информация, че е мозъкът зад операцията на "Хамас" от 7 октомври, 2023 година.

КГИР потвърди, че 7 нейни членове са убити. Сред тях е и бригаден генерал Махомед Хади Хаджи Рахими - заместникът на убития Захеди. Жертви станаха още началникът на генералния щаб на иранските сили "Кудс" в Сирия и Ливан бригаден генерал Хосейн Амирола, както и дипломати.

Още: Иран потвърди: Членове на Ислямската революционна гвардия са загинали при израелското нападение в Сирия

Иран веднага заплаши с отговор - "жестока разплата" заради "безпрецедентната" атака: Двама загинали генерали: Иран обеща отмъщение заради удара по посолството му в Сирия.

Снимка: Getty Images

Иран е принуден да даде "сериозен отговор"

Един от цитираните от "Ройтерс" ирански служители, определен като "високопоставен източник", твърди, че Техеран е принуден да даде сериозен отговор, за да попречи на Израел да повтори подобни атаки или да ги ескалира. Но даде и важен детайл - нивото на ответните мерки ще бъде ограничено и ще има за цел възпиране, каза служителят, без да уточнява какво точно има предвид.

Вероятно иранските власти ще продължат да атакуват косвено израелските и американските сили в Близкия изток чрез своите проксита в отделни държави.

Службата за връзки с обществеността на Иранската революционна гвардия е отказала коментар. Израел, който рядко коментира операциите си в Сирия, не е обявил отговорност за нападението от понеделник.

Още: "Иран от години действа срещу Израел": Нетаняху обясни защо удариха посолството в Дамаск

Вътрешни проблеми на Иран - атаки на белуджите

На вътрешния фронт Иран има големи проблеми. "Джаиш ал Адл", която е салафитско-джихадистка милиция, съставена от белуджи (ирански народ от Белуджистан), извърши "безпрецедентно сложни и изтънчени нападения" срещу иранските сили за сигурност в Югоизточен Иран на 4 април. Това съобщи в днешния си анализ за Близкия изток американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

"Джаиш ал Адл" извърши координирани и едновременни нападения, насочени срещу най-малко две щабквартири на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР), полицейски участък и военноморски обект в Чабахар и Раск в провинция Систан и Белуджистан. Терористичната група твърди, че е атакувала общо 6 обекта. По време на нападенията, започнали около полунощ на 4 април и продължили повече от 13 часа, са загинали най-малко 11 ирански служители по сигурността и 18 бойци на "Джаиш ал Адл".

Атаките показват нарастващата организираност на групировката и способността ѝ да използва сравнително модерни тактики на иранска територия, анализират от ISW. Нападенията рискуват да обтегнат отношенията на Иран с Пакистан, тъй като Техеран обвинява Исламабад, че укрива бойци на "Джаиш ал Адл". Атаките подчертават и все по-несигурното състояние на иранската среда за вътрешна сигурност.

Още: Удар в Газа уби служители на международна благотворителна организация (ВИДЕО)

Проф. Владимир Чуков с интересен коментар

Арабистът проф. Владимир Чуков акцентира върху важен детайл в интервю за БНТ на 5 април - че днес е последният петък от свещения месец Рамадан, който в Иран винаги е свързан с антиизраелски демонстрации. Тогава иранците четат молитва, в която се споменава: „И остават още 40 дена от съществуването на Израел“.

Още: „И остават още 40 дена от съществуването на Израел“: Проф. Владимир Чуков за ескалацията с Иран

"Вчера за пръв път сили, близки до властта в Иран, казаха, че ген. Мохамед Захеди е основният извършител на атаката от 7 октомври – мозъкът зад операцията. Този генерал е пристигнал в Сирия 24 часа преди това (преди нападението - бел. ред.), той е бил предния ден в Машхад (ирански град - бел. ред.), което значи, че там е обрасло от информатори", посочи проф. Чуков.

Още: „България се използва като тил“: Проф Чуков за намерените у нас оръжия на „Хамас“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com