Възможно ли е Ердоган да получи оглушителен шамар на референдума?

3147
Възможно ли е Ердоган да получи оглушителен шамар на референдума?
Снимка: Getty Images/Guliver

Ситуацията с това кой отговор – „да” или не”, печели на референдума за промяна на турската конституция, организиран от турския президент Реджеп Ердоган, се разви буквално като в трилър на Алфред Хичкок.

Въпреки че първоначално беше обявено, че няма да бъдат съобщавани никакви данни за резултатите преди 21:00 часа, след като урните затвориха в 17:00 часа, измина само около час, преди Анадолската държавна агенция да изкара първите резултати. Същото стори и вестник „Хюриет” в специален лайв блог. Не беше ясно обаче откъде идват тези данни, след като официално в Турция нямаше екзитполове за плебисцита.

Решава се съдбата на светска Турция

Днес, 16 април, южната съседка на България - Турция, избира по какъв път да тръгне. Избирателните секции в 33 от 81 провинции в странат...

При 25% преброени гласове се оказа, че „да” води с 63,2% на 36,8%. Победата при този резултат, въпреки все още малкото отворени урни, изглеждаше сигурно, но скоро нещата започнаха да придобиват застрашителен за Ердоган обрат. При 32% преброени гласове „да” продължаваше да води внушително – 61,3% на 38,7%, но при 40,2% преброени гласове подкрепата за „да” вече беше под 60% - 59,4% на 40,6%. При 51,1% преброени гласове авансът на „да” беше 57,5% срещу 42,5%. При 61,4% преброени бюлетини вече нещата започнаха да миришат на обрат – 56% „да” срещу 44% „не”. При 70,9% преброени гласове разликата пак намаля – 54,8% „да” срещу 45,2% „не”. При 80,9% преброени преднината на „да” стана съвсем крехка – 53,6% срещу 46,4%. При вече 90% преброени гласове „не” отново настъпи – 47,6% срещу 52,4%. А при 95% от преброени гласове положението вече беше наистина на косъм – 51,7% „да” срещу 48,63% „не”.

При последното обявяване на резултатите излезе информация от агенция "Доган", че площад "Таксим" е затворен заради "мерки за сигурност". Това е площадът, превърнал се в символ на протестите преди няколко години срещу Ердоган и данните за корупция, които тогава възмутиха турското общество.

Припомняме, че с днешния референдум на практика се решава дали Турция да стане президентска република, с подчертано засилени правомощия на турския държавен глава. В момента това е Реджеп Ердоган. На референдум бяха поставени общо 18 предложения за промяна на турската конституция, като обаче беше възможно да кажеш „да” или „не” на всички анблок, а не поотделно да гласуваш за всяко с „да” или „не”. Основните предложения засилват властта на президентската институция – например, ако президентът наложи вето на даден законопроект, парламентът може да преодолее ветото само с абсолютно пълно мнозинство; президентът изготвя държавния бюджет, а парламентът не може да внася поправки в него – може само да не го одобри, като в такъв случай изготвя временен бюджет и ако той не бъде приет, се действа съгласно бюджета от миналата година; премахва се парламентарният контрол; парламентът може да стартира процедура за разследване на президента, само ако всички депутати са съгласни; президентът не прекратява партийното си членство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Влачиха я гола по улиците: Съседки нападнаха жена в Индия (ВИДЕО)

Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com