Започват исторически преговори за конституция на Сирия

1664
Започват исторически преговори за конституция на Сирия
Снимка: Getty

Противниците в гражданската война в Сирия сядат на масата за преговори за първи път след осем години и половина кръвопролития, за да работят върху нова конституция, съобщава „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

Днес 150 делегати, между които 50 от режима на Башар Асад, както и опозицията и гражданското общество, ще започнат преговори с посредничеството на ООН в Женева.

Русия уверява: Вече няма кюрди в зоната, в която Турция не ги иска

Кюрдските сили в Северна Сирия са се изтеглили от 30-километровата зона южно от турската граница. Такова уверение е получил от Москва т...

Русия и Иран, съюзниците на режима, и Турция, която подкрепя опозицията, гледат на Конституционния комитет като на шанс за изграждане на доверие и преминаване към по-широк политически процес, който може да сложи край на конфликта.

"Призоваваме страните да постигнат споразумение", заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция във вторник вечерта в швейцарското седалище на ООН, след като се срещна с турските и иранските си колеги, както и с пратеника на световната органицация в Сирия Гейр Педерсен.

Докато върховният дипломат на Иран Мохамад Джавад Зариф обеща, че трите сили-гаранти няма да се намесят в процеса, турският му колега Мевлют Чавушоглу каза, че е оптимист, но знае, че преговорите ще бъдат трудни.

Трите държави няма да участват във вътрешносирийските преговори. Няколко предишни кръга от преговорите в Сирия, инициирани от ООН, не дадоха резултат, тъй като режимът и опозицията не успяха да стигнат до съществени преговори.

Тази седмица Педерсен предупреди, че "Конституционният комитет сам не може и няма да разреши конфликта в Сирия". В допълнение към разговорите трябва да се изгради доверие в страната, особено чрез намиране на решения за хилядите военнопленници и отвлечените, каза норвежкият дипломат.

Анкара: Турция и Русия създават зона за сигурност

Говорителят на турския президент Фахретин Алтун обяви вчера, че Турция ще създаде зона за сигурност в североизточна Сирия, след като за...

Конституционният комитет е централна фигура в усилията, ръководени от ООН за прекратяване на войната в Сирия, в която загинаха над 370 000 души и която принуди милиони да напуснат домовете си от 2011 г.

Резолюция 2254 на Съвета за сигурност, която определя натиска на ООН за мир, призовава също и за избори под контрола на ООН в Сирия.

Педерсен каза, че целта ще бъде постигане на консенсус по всички въпроси. Там, където това не е възможно, промените ще бъдат направени само с гласуване със 75% мнозинство в комисията, за да се избегне опит на която и да е страна да диктува процеса.

Но перспективите за консенсус изглеждат далечни.

Докато опозицията призовава за изцяло нов текст, външният министър на Башар Асад, Уалид Муалем твърди, че изменението на дори един член от настоящата харта ще представлява "нова конституция".

Москва: Изтеглянето на кюрдите от безопасната зона в Сирия приключи

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че изтеглянето на кюрдските военни сили от безопасната зона в североизточния регион н...

Режимът настоява също процесът да е безрочен.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Осем души са ранени след земетресението в Япония

Нетаняху отлага плановете за отмъщение на Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com