Защо Г-7 покани още 8 страни и как те могат да разкъсат фронта срещу Русия и Китай

9546
Защо Г-7 покани още 8 страни и как те могат да разкъсат фронта срещу Русия и Китай
Снимка: Getty Images

На тридневната среща на върха на Г-7 в Япония тази година премиерът Фумио Кишида е поканил още 8 официални гости. Събитието започва в петък (19 май) в Хирошима и местата около масата ще бъдат не 7, а над два пъти повече.

Това със сигурност е знак за сложния дневен ред, който съдържа всякакви теми от войната в Украйна до количеството храна, което достига до всяка точка на света. Също така е и доказателство за бързо променящия се международен ред, като голяма част от разговорите ще се фокусират върху две държави, които не са в списъка на гостите - Русия и Китай.

ЕС и Великобритания се прицелиха в руските диаманти

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви, че блокът ще се насочи към доходоносната търговия с руски диаманти като част от по...

В годишната среща участват седемте най-богати демокрации в света, част от Г-7 - Япония, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Канада и Италия. Европейският съюз, въпреки че не е официален член на Г-7, също изпраща свои представители. Напоследък домакините канят допълнителни държави по свое усмотрение.

Икономическата мощ на Г-7 обаче намалява - според Международния валутен фонд през 1990 г. на групата се пада малко над половината от световния БВП. Сега той е малко под 30%. Групата на седемте се нуждае от нови влиятелни приятели, пише BBC.

Затова Кишида, който се стреми към по-скоро глобална, отколкото западна коалиция, разшири масата за преговори, за да приеме Австралия, Индия, Бразилия, Южна Корея, Виетнам, Индонезия, Коморските острови (представляващи Африканския съюз) и Островите Кук (представляващи Форума на тихоокеанските острови). Украинският президент Володимир Зеленски също ще присъства лично на събитието.

През последните 18 месеца японският премиер направи 16 пътувания в чужбина, включително в Индия, Африка и Югоизточна Азия, за да докаже на тези региони, че има алтернатива на китайските и руските пари и власт. Списъкът с гостите му за срещата в Хирошима отразява опитите му да привлече вниманието на "Глобалния юг" - термин, използван за развиващите се страни в Азия, Африка и Латинска Америка, които имат сложни политически и икономически връзки както с Русия, така и с Китай.

ОЩЕ: Г-7: Налагаме нови санкции, мир ще има само с пълно изтегляне на руските сили

Премиерът на Япония призова за силни санкции срещу Русия

Японският премиер Фумио Кишида смята, че кризата около Украйна ще се проточи и страните от Групата на седемте (Г-7) трябва да бъдат еди...

Една от най-явните цели на Кишида е да демонстрира „обединен фронт“ срещу агресивната война на Русия в Украйна. Това обаче ще е и едно от най-големите препятствия в Хирошима. Г-7 ще опита да засили санкциите над енергийния сектор на Русия и над руския износ, който влива пари във войната на Владимир Путин. Само че много от новопоканените гости няма да харесат този ход.

Индия например отказва да се присъедини към западните санкции срещу вноса от Русия. Страната още не е осъдила директно инвазията на Путин в Украйна и продължава да се възползва от покупка на руска енергия на занижени цени.

ОЩЕ: Вносът на руски петрол в Индия е нараснал 10 пъти през 2022 г.

За други страни това не се отнася само до личната цена на санкциите. "Виетнам има исторически близки отношения с Русия, която доставя поне 60% от оръжията и 11% от торовете", казва Нгуен Кхак Джанг - гостуващ сътрудник в Института за изследвания в Югоизточна Азия в Сингапур.

"Индонезия, въпреки че не е силно зависима от Русия, е значителен вносител на руски оръжия и поддържа добри отношения с Москва. Поради тези причини не вярвам, че Ханой и Джакарта ще се противопоставят изрично или ще подкрепят по-нататъшни санкции срещу Русия. Това би довело до значителни икономически и политически рискове, като същевременно би им донесло малко ползи", смята той.

"Ройтерс": Г-7 ще наложи по-строги санкции срещу руския енергиен сектор

Страните от Групата на седемте (Г-7) подготвят по-строги санкции срещу руския износ и енергийния сектор, съобщи "Ройтерс" на 15 май. П...

Кишида се надява, че родният му град Хирошима, където атомна бомба уби повече от 100 000 души, ще насочи вниманието към ядрената заплаха, която представлява Русия. Посещенията в града постоянно ще напомнят за опустошенията, които оръжията могат да причинят, както и ще подкрепят посланието, че поканените са длъжни да гарантират, че такова оръжие никога повече няма да бъде използвано. Натиск определено ще бъде оказан и от Зеленски.

Друга важна тема ще е Китай и агресивните военни учения на армията на страната спрямо Тайван. Това със сигурност се превърна в една от най-големите кризи през последната година. Като лидер на единствения азиатски член на Г-7, Кишида вижда в срещата на върха шанс да отговори на нарастващата демонстрация на военна сила от страна на Пекин около самоуправляващия се демократичен остров, за който Китай претендира. Посланието на Токио към Запада е ясно - вашата борба в Украйна е и наша борба, но това трябва да работи и в двете посоки.

Китай, който на практика е неделима част от световните вериги за доставки, е може би по-сложно предизвикателство дори от Русия. Очаква се най-смела позиция срещу Пекин да изразят САЩ, Япония, Южна Корея и Австралия.

Според Politico Италия пък се готви да излезе от световния строителен мегаплан на Китай, наречен „Един пояс, един път“. Изданието пише, че премиерът Джорджа Мелони ще съобщи на съюзниците, че страната ѝ няма да продължава да е част от марковия външнополитически проект на президента Си Дзинпин.

Американско издание: Китай ще е единственият победител във войната в Украйна

Въоръженият конфликт в Украйна е в задънена улица, без да се вижда края му. Светът живее в очакване на нови кръвопролития и разрушения ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Хамас ще отговори писмено на предложението за примирие в Газа

Италия свали дрон на хутите в Червено море

Турция подкрепя кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Блинкен: "Хамас" получиха изключително щедро предложение от страна на Израел

Като Путин: Съдът в Хага може да издаде заповед за арест на Нетаняху заради войната в Газа

В търсене на примирие: Блинкен пристигна в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

По-строги закони срещу насилието над жени: Австралийци протестират след клането в търговски център

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com