Изгубените съкровища: Гробниците на древните маи по Viasat History

3917
Изгубените съкровища: Гробниците на древните маи по Viasat History
Снимка: Viasat World

На Бъдни вечер, 24 декември, от 21:15 часа по най-добрия ТВ канал за история на Стария континент Viasat History с изследователския дух на Индиана Джоунс дебютира филмът в две части „Изгубените съкровища: Гробниците на древните маи“.

В продължение на 3,000 години древните маи доминират Централна Америка. Докато в един момент изчезнали от лицето на земята. Екипи от експерти от цял свят се отправят към различни археологически обекти и с помощта на модерни технологии се опитват да разкрият тайните на възхода и падението на тази могъща и сложна древна цивилизация.

Един от археологическите обекти, който ще посетим, е Копан, в Хондурас. Някога дом на 20,000 души, той има извисяващи се храмове, широки площи със скулптури и резби. Той бил управляван от 16 владетели, но са открити гробниците на само 8 от тях, което оставя много работа за вършене на Сеичи Накамура и екипа му, които идват от Япония. Те използват технология, която им позволява да сканират храма за скрити камери, като избягват ненужни и потенциално увреждащи разкопки.

Според маите, нефритът бил един от най-ценните камъни. Разказва ни специалистът по търговия на маите Мари Лу Райдингер. Те обяснява, че нефритът е по-твърд от стоманата и често отнемал седмици или дори месеци да се извлече. Тъй като е почти неразрушим, маите го считали за символ на безсмъртието, поради което често е намиран в гробниците на кралските особи във вид на пръстени, огърлици или погребални маски.

Видео за „Изгубените съкровища: Гробниците на древните маи“ по Viasat History на 24 декември в 21:15

 

 

Друг екип се впуска в разкопки в долината Сан Клаудио, в Мексико. Такеши Нанкагава, палеонтолог-криминолог, предполага, че седиментите в езерото в непосредствена близост до майски храм, могат да съдържат улики за причините, накарали маите да напуснат великолепните си градове. На дъното на езерото няма кислород, което вероятно е позволило перфектна консервация. Колкото по-дълбоко копаят, толкова по-назад в историята ще се връщат.

В дъждовната гора на Гватемала откриват легендарния Тикал. През 8-ми век той е дом на над 60,000 жители. Археологът Едуин Роман изследва обекта с детайлна карта, създадена със сканираща технология. При нея чрез летателни устройства с лазери се откриват структури в широки територии, покрити с гъста растителност и други препятствия. Това, което той открива, е че много от градовете на маите са свързани. Една от структурите, открити в Тикал, има поразителна прилика с друга структура, намерена в Теотиуакан, Мексико, на над 1р000 км разстояние.

С помощта на CGI и уникален достъп до разкопки в три държави „Изгубените съкровища: Гробниците на древните маи“ е изключителна възможност да се направи истински пробив в разбирането ни за случилото се с тази впечатляваща цивилизация – по Viasat History - на 24 декември в 21:15 часа.

 

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес. Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com