Изгубеното испанско злато, Конкистадорите и военни истории по VIASAT HISTORY

7031
Изгубеното испанско злато, Конкистадорите и военни истории по VIASAT HISTORY
Снимка: Viasat World

Кру Уилиамс Пит, Адам Палмър, Тейлър Стар и баща се завръщат, за да изследват коварния тихоокеански северозапад, борейки се по пътя с ужасно време, стръмен терен и смъртоносно проклятие, в търсене на легендарна изгубена златна мина. Новият сезон на „Проклатието на мъртвеца: изгубеното испанско злато“ е по Viasat History от 18 януари.

Разказът в шест части  за началото на „Епохата на конкистадорите" продължава от 5 януари – всеки петък с „Конкистадорите: възход и падение“.

Съботите през януари пък за ключовите моменти от Първата и Втората световна война с рубриката „Военни истории". Проследете тайния живот на членовете на кралското семейство в „Русия 1917 г.: обратно броене до революцията" и „Кралските особи на война", докато се борят с възхода на фашизма и нацизма.

Проклятието на мъртвеца: Изгубеното испанско злато

Премиера от четвъртък 18 януари в 22:00 ч.

Сезон: 2

Брой епизоди: 8 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ експедиции/ технология

Оригинално заглавие: Deadman's Curse: The Lost Spanish Gold

Година: 2023

 

Кру Уилиамс Пит, Адам Палмър, Тейлър Стар и баща ѝ изследват коварния тихоокеански северозапад, борейки се по пътя с ужасно време, стръмен терен и смъртоносно проклятие, за да открият легендарна изгубена златна мина. С малкото време преди настъпването на зимата, те се надпреварват със стихиите, за да намерят своята награда. От скрити пещери до испански миньорски артефакти, от древни карти до мистериозни надписи и от ледникови гробища до стари изоставени мини - всеки епизод проследява екипа, докато открива и изследва нови сведения, които ще го изпратят в невероятни непредвидени посоки. Комбинирайки своите уникални умения с удивителна нова технология, екипът изследва някои от най-дивите и пресечени терени в Северна Америка, за да разкрие тайните, скрити под повърхността.

Конкистадорите: възход и падение

Продължава от петък 5 януари в 22:00 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ експедиции

Оригинално заглавие: Conquistadors: The Rise and Fall

Година: 2023

 

Годината 1492 бележи началото на почти един век на брутално испанско завоюване на Америка и началото на „Епохата на конкистадорите"; безмилостното и насилствено придобиване на огромни части от Новия свят от хора като Колумб и Кортес ще доведе до падането на могъщите цивилизации на ацтеките и инките и смъртта на милиони местни хора поради потисничество, поробване и смъртоносни болести. Популярната култура описва конкистадорите като смели християнски пионери, но променящите се разбирания представят в по-тъмни краски историята за техния възход и падение, изградена върху немислими жестокости и подхранвана от ненаситна и ослепяваща жажда за злато, власт и слава.

Гледайте целия 1-ви епизод на „Конкистадорите: възход и падение“ – на YouTube канала на Viasat  World Bulgaria

Кралици, променили света

Продължава от вторник 2 януари в 22:00 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ биографичен/ политика и власт

Оригинално заглавие: Queens That Changed The World

Година: 2023

 

Толкова дълго смятани за второстепенни в истории, доминирани от мъже, някои кралици са имали необикновена власт и са управлявали по начини, които далеч са надминавали тези на мъжките им „колеги". В този сериал разбираме какво е движело тези жени, как са утвърждавали авторитета си и разкриваме времена, когато да си жена понякога е имало своите предимства. Проследяваме възхода към властта на всяка кралица и изследваме нейното царуване. С анализи от историци, академици и психолози ще разграничим предизвикателствата, пред които са били изправени, и ще открием уникалния подход на всеки монарх към властта, като същевременно ще разберем по-широки теми, като променящата се позиция на жените в обществото и какво е означавало да бъдеш „нежният пол".

Гледайте целия 1-ви епизод на „Кралици, променили света“ – на YouTube канала на Viasat World Bulgaria

Рубрика: Военни истории

Всяка събота през януари в 22:00 ч. от събота 6 януари

Отвеждаме ви на пътешествие през ключовите моменти от Първата и Втората световна война с „Военни истории". Проследете тайния живот на членовете на кралското семейство в „Русия 1917 г.: обратно броене до революцията" и „Кралските особи на война", докато се борят с възхода на фашизма и нацизма, разгледайте разтърсващото въздействие на прословутата атака на Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. и разкрийте нейните глобални последици, научете за последната битка срещу прословут немски боен кораб в „Бисмарк: 24 часа до гибелта" и не пропускайте „Работа за врага" - един сериал, хвърлящ светлина върху забравените истории на принудителните работници по време на Втората световна война.

 

Рубрика: Ден в памет на Холокоста

Събота 27 януари от 22:00 ч.

Концентрационният лагер Аушвиц е освободен на 27 януари 1945 г.

Тази дата е призната за Международен ден в памет на Холокоста и ние отбелязваме този ден, като споделяме три важни документални филма.

„Аушвиц: човекът отвътре" разказва историята на полския офицер Витолд Пилецки, който е съосновател на Тайната полска армия и доброволно се съгласява да бъде заловен, за да проникне в Аушвиц. Тайно изнесените му доклади до западните съюзници са първите достигнали до външния свят разкази за това, което се случва вътре в лагера.

В „Съпротива в Маутхаузен" научаваме също, че в продължение на години са били събирани и укривани доказателства. Благодарение на хората в концентрационния лагер Маутхаузен, рискували живота си правейки това, 2000 снимки от него са оцелели и до днес.

И накрая, в „Нюрнберг - нацисти под съд", следваме Нюрнбергските процеси като събитие, което представлява раждането на правата на човека и служи като ярко напомняне за последиците от потисничеството, разделението и омразата.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG  & YouTube канал Viasat World Bulgaria

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЕМЕЙНИ ЗАБАВЛЕНИЯ - #ВКЪЩИ:

Дълбините на Австралия, Шотландия: новата дива природа и Скритият вулкан по VIASAT NATURE

Проф. Бетани Хюз се завръща по Viasat History със Съкровищата на БЪЛГАРИЯ и още

Домина, Мърдок, Мис Скарлет и херцогът – най-нови сезони по EPIC DRAMA

Австралийски търсачи на сапфири и Реставраторите от Долината на ръждата отново по VIASAT EXPLORE

Дивите ирландски острови и мечки в Трансилвания по VIASAT NATURE

Тайните на древните мъртъвци и Военни истории по VIASAT HISTORY

Epic Drama представя МЕГРЕ в две завладяващи криминални истории в Париж от 50-те години

TV1000: Кунг Фу Панда, още анимации и седмица комедия след седмица на Спилбърг

Домина, Скарлет, Мегре и още по EPIC DRAMA

Топ летци, екстремни дърводелци и лов на съкровища по VIASAT EXPLORE

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com