Viasat History представя: вила Джулиана или животът на имащите и нямащите в Помпей

10932
Viasat History представя: вила Джулиана или животът на имащите и нямащите в Помпей
Снимка: Viasat World

През 2019 година беше подписано споразумение между Прокуратурата на Торе Анунциато и директорът на Археологическият парк на Помпей. Това ще предпази Чивита Джулиана от множеството ограбвания при незаконни разкопки. Нов документален филм по Viasat History показва откритията, направени в тази вила близо до Помпей.

През февруари 2021 г., в Чивита Джулиана, на 700 метра северозападно от стените на античния Помпей, археолозите разкопават удивително добре запазена, почти непокътната римска церемониална колесница. И до днес тя е единствената открита от този тип. Учените я наричат „Ламборгини“ на своето време.

Документалният филм връща зрителя във времето на античния Рим, обяснявайки контекста, в който тази колесница е била използвана и се опитва да разбере кои са били собствениците и какъв е бил техният социален статус.

Видео за „Помпей: Погребаните тайни на вила „Джулиана“ по Viasat History

Вила „Джулиана“, позната оща като Чивита Джулиана, е антична римска вила близо до Помпей в Италия. Разкопките, започнали през 2021 г., разкриват забележително запазени стенописи, мозайки и артефакти. Предполага се, че имотът е бил собственост на богата римска фамилия, като разкопките представят ценни данни за ежедневния живот и за архитектурата от римската епоха. Сега Чивита Джулиана е очарователно археологическо място, което продължава да допринася за разбирането ни за древната история.

Археологическите открития в Помпей, включително тези от Чивита Джулиана, предлагат ценен поглед към живота на робите по време на античен Рим. Разкопките откриват доказателства за тяхното житейско положение, работните им задължения и социален статус. Малки, претъпкани жилища, известни като „ергастула“, които са използвани от робите, разкриват тежките условия на техния живот. Артефакти като окови и вериги, намерени в тези места, показват тяхната роля и тежките им трудови задължения.

На другия край на социалната стълбица, разточителни и разкошни резиденции, известни като „домус“, демонстрират луксозния начин на живот на римския елит. Тези къщи се характеризират със сложни мозайки, стенописи и големи дворове. Претенциозни градини със скулптури и фонтани, различно имущество като бижута, фаянс и фини прибори за хранене са намирани често по време на разкопките. Тези открития показват екстравагантното и привилегировано съществуване на елита на Помпей.

Докато изследването в Чивита Джулиана продължава, се откриват нови следи, хвърлят светлина върху тайните на вила „Джулиана“ и последните дни на нейните обитатели.

Помпей: Погребаните тайни на вила „Джулиана“ – премиера по Viasat History – неделя, 6. август, от 22:00 часа.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес. Следете ни и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG&YouTube канал Viasat World Bulgaria

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЕМЕЙНИ ЗАБАВЛЕНИЯ - #ВКЪЩИ:

Дълбините на Австралия, Шотландия: новата дива природа и Скритият вулкан по VIASAT NATURE

Проф. Бетани Хюз се завръща по Viasat History със Съкровищата на БЪЛГАРИЯ и още

Домина, Мърдок, Мис Скарлет и херцогът – най-нови сезони по EPIC DRAMA

Австралийски търсачи на сапфири и Реставраторите от Долината на ръждата отново по VIASAT EXPLORE

Дивите ирландски острови и мечки в Трансилвания по VIASAT NATURE

Тайните на древните мъртъвци и Военни истории по VIASAT HISTORY

Epic Drama представя МЕГРЕ в две завладяващи криминални истории в Париж от 50-те години

TV1000: Кунг Фу Панда, още анимации и седмица комедия след седмица на Спилбърг

Домина, Скарлет, Мегре и още по EPIC DRAMA

Топ летци, екстремни дърводелци и лов на съкровища по VIASAT EXPLORE

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com