Viasat History припомня масовото убийство в Уейко

4439
Viasat History припомня масовото убийство в Уейко
Снимка: Viasat World

През 1993 г. , между 28. февруари и 19. април в Тексас се случва прочутата обсада на Уейко, по време на която 82-ма члена на екстремисткия религиозен култ наречен „Клонка Давидова“ губят живота си. Уейко: Неразказани истории, нов документален филм в две части - с премиера на 5. ноември от 22:00 часа по Viasat History представя едновременно личните и емоционални истории на жертвите чрез свидетелствата на техните близки и на някои от оцелелите, които рисуват ярка картина на тази трагедия. Ето обобщение на случилото се през тези трагични 51 дена.

„Клонка Давидова“ е религиозна група, сформирана през 1955 г. Те вярват, че апокалипсисът е неизбежен, включително второто идване на Иисус Христос. „Клонката“ има частно имение в Уейко, Тексас, и според живеещите там те били необикновени, много религиозни, но добри хора. Никога не е имало проблеми, докато един млад човек на име Дейвид Кореш поема управлението на групата и я извежда на съвсем ново ниво. Той бил убеден, че е пророк и се опитва да привлече колкото е възможно повече последователи – хора, които просто искали да имат чувство за принадлежност и да се чувстват значими. И те следват всяка негова дума. Било почти като промиване на мозъци.

Видео за „Уейко: неразказани истории“ по Viasat History

Развалял всички бракове между членовете на групата, спял с всички жени и изнасилвал много от тях – някои от тях дори били непълнолетни. Обявил, че има право на поне 140 съпруги и имал поне една дузина деца. Той и неговите последователи били заподозрени в складиране на незаконно оръжие. Според оцелели той се подготвял за война с околния свят, на който гледал като на „Вавилон“.

Чист късмет е, че Бюрото за алкохол, тютюн и огнестрелни оръжия (ATF) се заинтересувало от „Клонката“. UPS (пощенската служба) докладва, че пакет, който трябвало да бъде доставен до Уейко, се е отворил и е бил пълен с ръчни гранати.

ATF започва разследване на „Клонка Давидова“ и след събирането на достатъчно доказателства решават да нападнат комплекса. Сектата, обаче, знае какво предстои, тъй като репортер, който има информация за нападението, пита за посоката един пощальон, който се оказва зет на Дейвид Кореш. Така предимството на изненадата е изгубено и след като агентите на ATF пристигат на 28. февруари, въоръжените последователи на Кореш вече ги очакват.

Разбира се, никой не си признава, че е стрелял пръв, но в избухналата интензивна престрелка загиват четири агента на Бюрото и шестима последователи на „Клонката“. ATF не успява да влезе в комплекса и на ФБР е наредено да се намеси и да започне преговори за постигане на компромис с водената от Кореш „Клонка“, последователите на която са се барикадирали в главната сграда на комплекса, заедно с жените и децата.

През следващите 51 дена ФБР се опитва да убеди Кореш да пусне жените и децата да си тръгнат и когато някои от тях успяват да напуснат комплекса, са разпитани от правителствените агенти.

ФБР разкрива, че децата са били физически и сексуално насилвани дълго преди обсадата. Това е било ключовото обстоятелство, довело до решението да се използва сълзотворен газ, за да накарат последователите на „Клонка Давидова“ да напуснат комплекса. На 19. април, когато всички преговори се провалят, ФБР, опасявайки се, че масово самоубийство е неизбежно, решава да започне последна атака със сълзотворен газ. Шест часа след като първата граната с газ е изстреляна, никой не е напуснал комплекса – сектантите са се укрили в подземен бункер или използват противогази.

Около обяд внезапно избухват три пожара в различни части на главната сграда и се разпространяват бързо. По-късно правителството твърди, че последователите на „Клонката“ са запалили пожарите, докато някои от оцелелите твърдят, че огънят е бил причинен от атаката. Само девет човека напускат сградата по време на пожара. Останалите последователи на „Клонка Давидова“ или са погребани живи, или се задушават, или са застреляни. Кореш застрелва първия си помощник, след което се застрелва сам. В крайна сметка умират 76 човека, включително 25 деца и две бременни жени. Това е катастрофа.

Следват много разследвания, като нито едно не открива престъпни действия от страна на ATF, ФБР или федералното правителство, но обсадата е изпълнена с грешки. Главният прокурор, който разрешава нападението, казва: „Ако има опасност за децата, не нападайте“. Въпреки това, те го правят.

Тази трагедия хвърля дълга сянка върху американската съвест. Тя се случва, защото един лидер успява да убеди хората, че имат само един шанс за изкупление. Научете повече за мрачното наследство на Дейвид Кореш и масовото убийство в Уейко в Уейко: Неразказани истории – само по Viasat History – от 5 ноември в 22:00 часа.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG&YouTube канал Viasat World Bulgaria.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЕМЕЙНИ ЗАБАВЛЕНИЯ - #ВКЪЩИ:

Дълбините на Австралия, Шотландия: новата дива природа и Скритият вулкан по VIASAT NATURE

Проф. Бетани Хюз се завръща по Viasat History със Съкровищата на БЪЛГАРИЯ и още

Домина, Мърдок, Мис Скарлет и херцогът – най-нови сезони по EPIC DRAMA

Австралийски търсачи на сапфири и Реставраторите от Долината на ръждата отново по VIASAT EXPLORE

Дивите ирландски острови и мечки в Трансилвания по VIASAT NATURE

Тайните на древните мъртъвци и Военни истории по VIASAT HISTORY

Epic Drama представя МЕГРЕ в две завладяващи криминални истории в Париж от 50-те години

TV1000: Кунг Фу Панда, още анимации и седмица комедия след седмица на Спилбърг

Домина, Скарлет, Мегре и още по EPIC DRAMA

Топ летци, екстремни дърводелци и лов на съкровища по VIASAT EXPLORE

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com