Viasat History в памет на жертвите на Холокоста

2546
Viasat History в памет на жертвите на Холокоста
Снимка: Viasat World

Аушвиц: човекът отвътре, Съпротива в Маутхаузен и Нюрнберг - нацисти под съд са в програмата на 27 януари, събота

На 27 януари световната общност отдава почит на жертвите на Холокоста. Именно на този ден през 1945 г., когато малцината оцелели в концентрационния лагер Аушвиц (Аушвиц-Биркенау) са освободени, зверствата на нацистите в лагерите на смъртта стават обществено достояние. Така освободеният лагер се превръща в символ на нацисткия геноцид.

Аушвиц-Биркенау е най-големият концлагер (1940-45 г.), създаден от германските нацисти около гр. Освиенцим до Краков. Впоследствие лагерът е превърнат в музей. Включен е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. 

60 години по-късно, на 1 ноември 2005 г. Генералната асамблея на ООН приема резолюция, в която се постановява, че денят 27 януари ежегодно ще се отбелязва като Международен ден на паметта на жертвите на Холокоста. Тогава Генералният секретар на организацията определя деня като „важно напомняне за имащите всеобщо значение уроци за Холокоста - тази безпрецедентна проява на злото, която не бива просто да се остави в миналото и да премине в забвение". 

Във връзка с тази паметна дата, ТВ каналът за история Viasat History ще представи специална селекция от предавания.

„Аушвиц: човекът отвътре"от 22:00 часа - разказва историята на полския офицер Витолд Пилецки, който е съосновател на Тайната полска армия и доброволно се съгласява да бъде заловен, за да проникне в Аушвиц. Тайно изнесените му доклади до западните съюзници са първите достигнали до външния свят разкази за това, което се случва вътре в лагера.

В „Съпротива в Маутхаузен" – от 23:05 часа - научаваме също, че в продължение на години са били събирани и укривани доказателства. Благодарение на хората в концентрационния лагер Маутхаузен, рискували живота си правейки това, 2000 снимки от него са оцелели и до днес.

Видео за специалната програма на Viasat History в деня на почит към жертвите на Холокоста – 27 януари

И накрая - в „Нюрнберг - нацисти под съд" – 15 мин. след полунощ - следваме Нюрнбергските процеси като събитие, което представлява раждането на правата на човека и служи като ярко напомняне за последиците от потисничеството, разделението и омразата.

Viasat History е ТВ каналът с безспорно най-обширна колекция от филми за Втората световна война и в уикенда около възпоменателния ден за жертвите на Холокоста предлага и други избрани заглавия по темата като:

Втората световна война: цената на една империя – маратон - 27 януари

В епизода от 12:35 часа на обяд: Войната взема обрат в полза на Съюзниците. Те вземат връх над германския африкански корпус при Ел Аламейн, японците са победени при Гуадалканал и германците претърпяват поражение при Сталинград.

В епизода от 13:40 часа - Лидерите на съюзниците се срещат на своята първа конференция, за да обсъдят координирането на усилията си. Една японска дивизия е унищожена в морето, а Червената армия започва да напредва към Берлин.

От 15:50 часа - Съюзниците продължат настъплението си на изток от Нормандия и в близост до границата с Германия. На източния фронт Съветският съюз започва най-голямата офанзива на войната - операция Багратион.

В епизода от 16:50 часа: Съюзниците успяват да прекосят река Рейн и да си извоюват път през Германия, докато Червената армия в крайна сметка изтласква войските на Оста извън съветска територия и напредва към столицата Берлин.

В епизода от 17:55 часа: С превземането на Берлин войната в Европа свършва. В Окинава и двете страни търпят ужасни загуби, докато всички се подготвят за нахлуването на първия от големите острови. Използвано е ново оръжие.

В петък, 26 януари, преди възпоменателния ден за жертвите на Холокоста, 27 януари:

Световната война: 1914 - 1945 г. - от 18:50 часа

Хитлер и Сталин започват да оформят хода на историята. Президентът Рузвелт се опитва да измъкне държавата си от Депресията и светът се люшка на ръба на още една световна война.

Възход и падение: Повратните точки на Втората световна война - от 19:50 часа

В епизода изследваме първите няколко години на европейските бойни полета - от нахлуването във Франция и последвалата евакуация на Дюнкерк, до измяната на Хитлер на договора му със Сталин.

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG  & YouTube канал Viasat World Bulgaria

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЕМЕЙНИ ЗАБАВЛЕНИЯ - #ВКЪЩИ:

Дълбините на Австралия, Шотландия: новата дива природа и Скритият вулкан по VIASAT NATURE

Проф. Бетани Хюз се завръща по Viasat History със Съкровищата на БЪЛГАРИЯ и още

Домина, Мърдок, Мис Скарлет и херцогът – най-нови сезони по EPIC DRAMA

Австралийски търсачи на сапфири и Реставраторите от Долината на ръждата отново по VIASAT EXPLORE

Дивите ирландски острови и мечки в Трансилвания по VIASAT NATURE

Тайните на древните мъртъвци и Военни истории по VIASAT HISTORY

Epic Drama представя МЕГРЕ в две завладяващи криминални истории в Париж от 50-те години

TV1000: Кунг Фу Панда, още анимации и седмица комедия след седмица на Спилбърг

Домина, Скарлет, Мегре и още по EPIC DRAMA

Топ летци, екстремни дърводелци и лов на съкровища по VIASAT EXPLORE

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com