8 заблуди за храненето и добрата форма

22047
8 заблуди за храненето и добрата форма
Снимка: Стефан Терзийски

1: За да изгаряш мазнини, трябва да гладуваш

Да си във форма означава да имаш „плочки“ – Не, „да си във форма“ не е как изглеждаш, а какво можеш да правиш с тялото си. Много хора започват да тренират с идеята „да се стегнат“ и после, увлечени от стереотипите, пропускат една от най-ценните ползи на фитнеса – удоволствието, че си направил нещо за себе си днес, че си се разтоварил от обичайните и необичайни задачи.

Случайно или не, първите данни за зависимост към фитнеса датират от годината, в която аз започнах да работя с клиенти – 2007. Дали ще ще ми припишете цялата вина зависи от много фактори, но най-вече от това дали сме тренирали заедно…

Шегата настрана, преди малко повече от 10 години бяха установени и доказани връзки на зависимост към тренировките. Разбира се, далеч не с мащаба на други неща определяни като „зависимости“, но не е за подценяване, че хора, „зависими“ от фитнеса, често стигат до парадокса, че тренирайки „за здраве“, жертват именно здравето си.

За мен лично винаги и преди всичко е стояла идеята да бъда победител, но и да се наслаждавам на това, което правя. Още повече във фитнеса, където винаги ще се намери някой, който е по-релефен или вдига повече на лежанката и прочие.

2. За да отслабваш, не трябва да докосваш въглехидрати

Тази идея ми идва като естествено продължение на предишната. Ако някой ви каже, че за да се чувствате добре трябва да спрете да ядете въглехидрати изобщо – да се разкара! Да ги намалите, може би. Да ги подбирате по-внимателно, би помогнало. Да ги изчислите, определено! С калкулатора на BESTEFFICIENT можете да изчислите колко трябва да е калорийния ви прием за деня! С приложения като My Fitness Pal пък можете да следите колко калории приемате с храната си.

Навремето един от професорите по биохимия, считана за една от „важните“ дисциплини в спортната академия, казваше – „Колеги, мазнините изгарят в пламъка на въглехидратите“. Вниманието, което се обръща на храненето от тогава се увеличи неимоверно, а неговата крилата фраза прелетя през хоризонтите на времето.

Ако някое светило в областта на храненето ви казва, че въглехидратите ви пречат, аз - като стъпил на една библиотека книги по темата ви казвам, че или нещо не е разбрал, или вие не сте. И благодаря за работа, която ми се отвори!

View this post on Instagram

☝️😉 Храненето има огромна психологическа роля👯‍, затова е важно да проумееш, че #храната не може да ти бъде #враг, така както не може да ти бъде #приятел, душеприказчик, любовник и изобщо #емоционалензаместител от какъвто и да е вид! 🥐🥐 Храната е просто #гориво със съответна #енергийнастойност и степен на полезност за #тялото ти и функционирането му. 🏍🛵🏎 Гледай на нея като на количеството и вида #бензин, който сипваш в резервоара на колата. Още заблуди и #прозрения за храненето и добрата форма - в новата статия от @stefanterziyski на @actualno.at.home #хранене #nutrition #nutritioncoach #personaltrainer #онлайнтреньор #кондиционентреньор #fitnessblog #фитнессъвети #stefanterziyski #bestefficient #BeTheBestOfYou

A post shared by fitness tips w/ bestefficient (@bestefficient) on

Храненето има огромна психологическа роля, затова е важно да проумееш, че храната не може да ти бъде враг, така както не може да ти бъде приятел, душеприказчик, любовник и изобщо емоционален заместител от какъвто и да е вид!

Храната е просто гориво със съответна енергийна стойност и степен на полезност за тялото ти и функционирането му. Просто гледай на нея като на количеството и вида бензин, който сипваш в резервоара на колата.

3. Това НЕ Е мит или заблуда: за да отслабваш, трябва да стигаш до „калориен дефицит“

Това означава, че трябва да изразходваш повече калории, отколкото приемаш за деня! Няма универсална формула, която да работи еднакво добре за всеки, но има някои основни принципи, които работят за повечето хора.

Примерно, ако пиеш чаша вода на всеки 30 мин, най-вероятно ще ходиш доста често до тоалетната. Ако не ядеш никакви белтъчини, трудно ще качиш мускулна маса. И ето тук сред тях е и концепцията за калорийния баланс, чиято рожба е понятието „калориен дефицит“.

Калорийният баланс е „равенството“ между приети и изразходени калории, което най-често е неравенство, водещо теглото съответно нагоре или надолу.

Именно така работят всички хранителни режими, които имат ефект – в края на деня оставят сметката ви на минус, за да можете да черпите от резервните запаси, в случая „мазнините“.

View this post on Instagram

⁉️Що е то "калориен дефицит" и има ли почва у нас? ➡️Калорийният дефицит е рожба на понятието "калориен баланс". 📈👨‍🏫👩‍🏫Калорийният баланс е „равенството“ между приети🍝🍰🍪 и изразходени🏃‍♂️🏃‍♀️💃🕺🔞 калории за деня, което най-често всъщност е неравенство, водещо теглото съответно нагоре📈 или надолу📉. ✔Именно така работят всички хранителни режими, които имат ефект – в края на деня оставят сметката ви от приети спрямо изразходени калории "на минус"➖. Така можете да черпите от резервните запаси, в случая „мазнините“ и по този начин - като поддържате приетите калории равни или по-малко от изразходените - отслабвате.🆒️🔝🔜😊😎🤓 • • • #знаетеличе #фитнесексперт #споделятайни #последвайме #научиповече #БъдиНайДобротоОтСебеСи #bestefficient #stefanterziyski #СтефанТерзийски #хранене #тренировки #въвформа #фитнестреньор #онлайнтренировки #собственотегло #силовитренировки #кондиционнаподготовка #бягай #скачай #играй #забавлявайсе

A post shared by Stefan - Personal Trainer (@stefanterziyski) on

 

4: За да отслабваш, трябва да тичаш всеки ден по час-два. Поне.

След като прочетоха това по-горе от съюза на гастрономите организираха шведска маса на колелца, за „да оправят“ баланса, но да не намалее броя на ивентите. Истината е, че безкрайните часове на пътеката, в парка, на велоергометъра вкъщи (преди да стане най-скъпата закачалка) могат да бъдат туширани с няколко размаха на приборите за хранене.

Пример: един 75кг човек, който ходи всеки ден по 1 час, при скорост 5км/ч, би изгорил приблизително 320 ккал или прави 1600 ккал за 5 дни. Ако запази начина си на хранене се очаква до седмица да свали 0.5 кг. Ако същия човек добави само 2 филийки хляб на ден, обаче, ще трябва да ходи още 47 дни по един час на ден, за да постигне същия резултат. Сами се сещате колко обезкуражително би било това.

Има и друг вариант, ако имаш добър треньор, можеш да правиш съчетание от аеробни и силови занимания, както и такива със собствена тежест. Тогава калкулацията ще е доста по-различна, а въпросният един час би минавал къде по-неусетно. Такъв е случаят с HIIT тренировките (в следващата статия).

 

5. Най-популярното анти-схващане: ай пипнеш тежести и си станала „културистка“

Тук е момента да се обърна към голяма част от вас, които стигнаха дотук, и да ви благодаря.

Следващите редове са за тези, които смятат, че ако жена хване лост във фитнес залата, това автоматично ще направи ръцете й въжета от мускули, а раменете – колкото касата на вратата. Можете да поемете дълбоко въздух – това няма да ви се случи нито за ден, нито за месец, нито за година.

Освен, ако не се предприеме сериозно и целенасочено хранене, възстановяване и добавка на медикаменти, няма никакъв риск за уважаемите дами „да станат бодибилдъри“.

Причините за това са много, но в основата стоят предпоставки, свързани с мъжките и женските хормони. И все пак имам нещо позитивно за вас – при жените силовите тренировки могат да доведат до значително по-бързо и дълготрайно оптимизиране на теглото и по-важното: на формата! С две думи: за да коригираш тежестта си - захвани се с тежести!

 

6. Кантарът

Може вече да сте го чували, вярно е – показанията на кантара наистина не са от значение. Едни и същи килограми могат да изглеждат по коренно различен начин „върху тялото“ ви и определящото за това съвсем не е височината ви, възрастта или прическата!

Ето графика, базирана на пропорциите на реални жени, вярно – в различна възраст и с различна височина, но с проверено еднакво тегло. Уверявам ви, че това, което ги отличава не е, че някои имат „едър кокъл“ или пък „задържат вода“. Различават се основно по начина си на спортуване.

 

 

7. „Прочистването

Няма нужда „да се прочистваш“, защото тялото ти е достатъчно интелигентна машина, която го прави сама. Винаги трябва да подхождате скептично към подобни тенденции. Понякога те са много силни и могат да увлекат много хора и да „удавят“ шансовете им за здравословен начин на живот, оставяйки след себе си поражения на храносмилателната система. Стремежът към устойчиви, а не временни резултати е факторът, които ще ви спасят в моменти на информационно умопомрачение. Статиите на тема хранене на сайта на BESTEFFICIENT - също.

8. Диети. Моно-диети.

Без значение дали става въпрос за въглехидрати, белтъчини или мазнини, резултатът от хранене, което изключва напълно някой от макронутриентите, е неуспех, защото не е здравословно за постоянно, нито пък устойчиво във времето. Решението е да следвате тази универсална схема за съставяне на менюто си всеки ден!

Bestefficient том трети: Момичетата и тежестите

Масовите заблуди за тренировките с тежести могат да бъдат толкова далеч от истината, че вероятността тази нощ Крис Хемсуърт да влезе пр...

 

Автор: Стефан Терзийски

 

Стефан Терзийски, фитнес експерт и основател на Bestefficient ™

За мен Google знае: Магистърска степен "Фитнес, Спорт, Здраве" Диететика - специализация във Франция
Кондиционна тренировка на професионални спортисти в Париж
Онлайн тренировки и консултиране – http://bestefficient.com/bg

Ти трябва да знаеш: Обичам професията си и за мен всеки човек,
който избере да работи с мен и всеки случай е специален :)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com