Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Задава ли се нова пандемия": Австралия затваря ферми заради птичия грип

12 юни 2024, 06:00 часа • 5915 прочитания

Птичият грип продължава да се разпространява в австралийския щат Виктория, където са евтаназирани над 500 000 птици, информира БГНЕС. Въведени са и строги карантинни зони, ограничаващи движението на птици и оборудване.

Още: САЩ затяга мерките заради птичия грип

Въведени са строги карантинни зони

Високопатогенният щам H7N3 на птичия грип е открит в четири ферми, а друг вирус - H7N9, е открит в пети обект през последните седем седмици в щата Виктория.

Япония и Съединените щати временно забраниха вноса на домашни птици от щата като предпазна мярка.

В Австралия някои супермаркети ограничават броя на яйцата, които потребителите могат да купуват, поради нарушаване на веригата за доставки.

Още: Умъртяват над 4 млн. пилета в щат в САЩ

Птичият грип - симптоми и лечение

Птичият грип е вирусно заболяване, което се среща по целия свят. То се разпространява между птиците или при пренасяне на заразени фуражи и оборудване между райони. Вирусът може да зарази и крави. Министерството на земеделието на САЩ съобщи, че от края на март птичият грип е заразил млекодайни крави в повече от 80 стада в няколко щата.

Най-малко трима американски млекопроизводители са дали положителен резултат за птичи грип след контакт със заразени говеда. И тримата пациенти се възстановяват. Но миналата седмица СЗО съобщи за първи случай в света, при който човек умря заради H5N2 вариант на птичи грип. Става въпрос за човек с множество други заболявания: СЗО съобщава за първи смъртен случай на човек от птичи грип

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес