Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ затяга мерките заради птичия грип

10 юни 2024, 06:00 часа • 1037 прочитания

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) призова щатите да предприемат повече мерки за защита на населението от рисковете, свързани със суровото мляко. Причината - птичият грип H5N1 се разпространява сред млекодайния добитък.

Още: Умъртяват над 4 млн. пилета в щат в САЩ

Мерките

В отворено писмо, публикувано на уебсайта на агенцията, тя настоява щатите да предупреждават по-строго обществеността за опасностите от суровото мляко и да тестват стадата, които го произвеждат за продажба.

FDA също така препоръча използване на регулаторни органи спиране на продажбата на сурово мляко в рамките на щата или в районите, където млечните стада са дали положителни резултати за H5N1.

Над 80 стада са дали положител резултат за птичи грип

Минесота стана десетият щат, който съобщи за заразени стада. По данни на Министерството на земеделието на САЩ 82 стада в страната са дали положителен резултат за вируса.

FDA не разрешава продажбата на сурово мляко през границите на щатите, но няколко щата позволяват продажбата на сурово мляко за човешка консумация в рамките на своите граници, с различни изисквания. Някои разрешават суровото мляко да се продава като храна за домашни любимци с етикет „не е за консумация от хора“.

Суровото мляко може да носи високи нива на вируса на птичия грип H5N1, тъй като вирусът заразява кравите чрез вимето им. Все още не е известно дали хората могат да се заразят с птичи грип, като пият мляко, заразено с вируса. Въпреки това котки, живеещи във ферми със заразени крави, са починали след консумация на непастьоризирано мляко. Трима работници, изложени на вируса, също за били заразени. 

Още: СЗО съобщава за първи смъртен случай на човек от птичи грип

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес