Ахмети с нови думи на подкрепа за Зоран Заев

1775
Ахмети с нови думи на подкрепа за Зоран Заев

ДСИ е напълно решена да подкрепи и ръководи реформите в съдебната система, като системните реформи и върховенството на закона трябва да са приоритет, заяви лидерът на ДСИ Али Ахмети на среща с американския посланик Джес Бейли.

Двамата разговаряха и за пътя на Македония към НАТО и ЕС, като Ахмети подчерта, че отношенията с Атина и София добиват много конструктивно измерение и се вижда сътрудничество в духа на решаването на споровете, предаде БГНЕС.

В Гърция: Македония ще стане член на НАТО през юли 2018 г.

Македония ще стане член на НАТО на 11-12 юли 2018 г. Съществува ясна програма за решаване на спора за името на Македония между властит...

Кой пречи на Македония?

Същевременно обаче напрежението относно външна намеса в Македония и политическия ѝ живот не стихва.

Унгарският премиер Виктор Орбан се опитва да подсигури убежище на бившия македонски лидер Никола Груевски и най-близкото му обкръжение. Това противоречи на всички европейски ценности, не само в рамките на Европейския съюз /ЕС/, но и в самата Унгария. Това предупреждение отправи председателят на Националния политически съвет "Егит" Виктор Сигетвари.

Според Сигетвари, Орбан е участвал активно в кампанията в подкрепа на "проруски ориентирания Никола Груевски". "За щастие този план се провали, въпреки прякото участие на унгарския премиер и още няколко политици в предизборната кампания в Македония", добави Сигетвари.

Македонска партия в Албания: Хората от признатото малцинство са македонци, не българи

Признатото малцинство в Албания е македонско, а не българско. Актът на признаване е е геноцид срещу македонците в страната, които нико...

"Орбан не успя да помогне на проваления македонски политик Груевски, който искаше да дестабилизира Балканите чрез руско влияние, по време на местните избори... Сега Груевски и най-приближените му хора търсят убежище в Унгария, въпреки отнетия му международен паспорт поради обвинения в тежка корупция... Приемането от страна на Орбан на един проруски политик и представител на репресивен режим би било противно на балканската стратегия и интереси на Унгария, включително и на представители от разузнавателните служби. Доста обезпокоителен е фактът, че унгарското правителство иска да помогне на македонски политик, който обслужва руските интереси и е срещу европейските перспективи и срещу историята на собствения си народ", каза още Сигетвари.

Реакция имаше и от страна на Русия - в лицето на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. По думите ѝ, македонският премиер Зоран Заев си правел пиар, като казвал, че Русия планирала да го "ликвидира политически". 

"Смятаме, че подобни изказвания са не само безпочвени намеци и дори някакви маниакални конструкции, но по принцип приличат на опит за автопиар и представяне като жертва", посочи Захарова. По думите ѝ, Заев прикрива с такива изказвания "ускореното привличане в Северноатлантическия пакт на балканските държави, които още са извън рамките на структурите на НАТО".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com