Албания и Косово осъдиха прояви на екстремизъм в Скопие

22873
Албания и Косово осъдиха прояви на екстремизъм в Скопие
Снимка: Getty Images / Guliver

Официалните власти в Прищина и Тирана осъдиха проявите на насилие и на религиозен екстремизъм по време на албанските протести в Скопие в петък вечер (4 юли), предаде БГНЕС.

Това пише в днешния си брой излизащият в Прищина в. "Експрес". В петък около две хиляди етнически албанци протестираха в Скопие срещу доживотната присъда на шестима техни сънародници, които бяха признати за виновни за убийството преди Великден през април 2012 година на петима македонци край Смилковското езеро. Четирима от тях бяха младежи.

По време на протестите бяха ранени няколко десетки души, включително и полицаи. Албанците хвърляха камъни срещу силите на реда, подпалваха контейнери и чупиха витрини. Бяха изпотрошени и прозорците на съда, където се гледаше делото. Тълпата скандираше "Аллах Акбар" и развяваше зелени знамена на арабски език.

"Албанското правителство подкрепя протестите и недоволството, но не и религиозния елемент в тях", пише "Експрес". "Проблемите на албанците в Македония са от етническо и политическо естество. Тук няма религиозен проблем. Издигането на религиозни знамена създава конфузия и обърканост". Това е казал висш представител от албанското правителство.

Подобен коментар бе направен и от косовското правителство, пише изданието.

Днес след обяд се очакват нови протести в няколко града на Македония - Гостивар, Тетово и Скопие. В момента по улиците на тези градове полицията е изпратила бронетранспортьори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com