Албания отказала на Кристалина Георгиева да я номинира за ООН?

3086
Албания отказала на Кристалина Георгиева да я номинира за ООН?
Снимка: БГНЕС

Статия в албанското издание "Вижън плюс" твърди, че Кристалина Георгиева е отправила искане към Албания да бъде нейна кандидатура за генерален секретар на ООН, но страната не се е съгласила.

"По всичко личи, че Албания е пряко замесена в процеса на избор на наследник на Бан Ки-Мун начело на ООН. Дипломатически източници потвърдиха пред "Вижън плюс", че Албания наистина е била помолена да издигне номинацията на българката Кристалина Георгиева, настоящ еврокомисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси в ЕС, за генерален секретар на ООН. Официални източници от албанското външно министерство уточниха обаче, че Албания категорично не възнамерява да направи подобна номинация", пише в статията.

Нататък изданието припомня скорошните публикации за лансирането на Георгиева като евентуален участник в надпреварата за ООН от бившия шеф на Европейската комисия Жозе Барозу по време на тайна сбирка на обществото "Билдерберг" в Дрезден на 9 юни.

"Основният проблем на Георгиева обаче е, че собствената ѝ родина България не подкрепя кандидатурата ѝ. Българското правителство обяви, че официалната номинация на България е Ирина Бокова, втори мандат глава на ЮНЕСКО.

Кристалина Георгиева: Много хора ме карат да вляза в надпреварата за ООН

Еврокомисарят от България Кристалина Георгиева призна пред "Би Би Си" (BBC), че не е безразлична към битката за генерален секретар на О...

След отказа на премиера Борисов да номинира Георгиева доскорошният шеф на ЕК - португалецът Барозу - пратил като посредник сънародника си Марио Давид, бивш португалски евродепутат, да влезе в контакт с правителствата на Албания и на Унгария в опит да осигури номинацията на Георгиева от някоя от двете държави.

Според албанския "Вижън плюс", след отказа на официална Тирана да издигне Георгиева за шеф на ООН, остава като вариант единствено Унгария, на която се възлагат надежди за номинирането на еврокомисарката.

Изданието припомня, че последната серия изслушвания на кандидати пред Общото събрание на ООН е насрочена за 10 юли. Дотогава поддържниците на Кристалина Георгиева в София, много от тях свързани с фондация "Сорос", щели да опитат отново да упражнят натиск върху премиера Борисов да изтегли официалната българска кандидатура и успоредно с това щели да правят опити за намиране на друга източноевропейска държава, която да издигне българския еврокомисар като алтернативна на официалната българска номинация. "Ако това действително се случи, ще е безпрецедентен акт в 70-годишната история на ООН, тъй като никога досега не се е случвало държава-членка на организацията да предлага кандидат от друга националност", коментира албанското издание, пише Епицентър.

"Албания този път няма да има номинация за най-високия пост в Организацията на обединените нации - в миналото обикновено държавата издигаше своя министър на външните работи", завършва статията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com