Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албания предлага на НАТО стара военноморска база на СССР

27 май 2022, 07:50 часа • 2692 прочитания

Албания е предложила на НАТО военноморска база от социалистическо време, опитвайки се да увеличи стратегическата значимост на малката балканска страна в алианса "в тези трудни времена", съобщиха от кабинета на албанския министър-председател.

Премиерът на страната Еди Рама заяви, че военноморската база "Пашалиман", на 180 километра южно от столицата Тирана, може да бъде "добра придобивка" за Алианса и че има проект за нейното обновяване.

"В тези опасни времена вярвам, че НАТО може да обмисли възможността за наличие на военноморска база на алианса в Албания", заяви Рама, цитиран от БГНЕС.

Албания, която стана член на НАТО през 2009 г., се присъедини към Съединените щати и Европейския съюз в осъждането на войната на Русия в Украйна.

Базата "Пашалиман", разположена под залива Вльора, е построена през 50-те години на миналия век, когато Съветският съюз докарва 12 подводници, превръщайки я в единствената военноморска база, с която разполага в Средиземно море. След разпадането на връзките между Тирана и Москва през 1961 г. "Пашалиман" остава като военноморска база, приютяваща четири подводници и други малки военни кораби.

Базата е разграбена, включително материалите от подводниците, през анархичната 1997 г. в Албания, когато най-бедното тогава население на Европа губи спестяванията си в неуспешни инвестиционни пирамиди. Три от подводниците са продадени за скрап, а четвъртата остава, като правителството обмисля дали да я превърне в музей.

"Пашалиман" е ремонтирана от Турция и оттогава се използва като военна база за някои военни кораби, които патрулират в Йонийско и Адриатическо море.

НАТО започна работа по модернизирането на албанската военновъздушна база "Кукове" от комунистическата епоха, на 85 км южно от столицата Тирана, което ще позволи тя да бъде използвана за операции на алианса.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес