Албанският премиер на историческа визита в Сърбия

17458
Албанският премиер на историческа визита в Сърбия

Министър-председателят на Албания Еди Рама ще направи историческо посещение в Сърбия по-късно този месец. Това е първата подобна визита от 68 години насам.

Посещението на 22 октомври е плод на подобрението на отношенията между Сърбия и нейната предишна провинция Косово, където живеят предимно етнически албанци. Споразумението от април 2013 г. между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията бе постигнато с посредничеството на ЕС, припомня БГНЕС.

"Косово ще бъде част от темите за разговори" между Рама и сръбския му колега Александър Вучич, заяви говорителят на албанското външно министерство Глеви Дервиши. Разговорите ще бъдат съсредоточени и върху интеграцията в ЕС, икономическото сътрудничество и етническите албанци, които живеят в южната част на Сърбия.

Отношенията между Тирана и Белград са особено деликатни относно темата за Косово и етническото албанско малцинство в Южна Сърбия, което често настоява за по-голяма автономност.

Независимостта на Косово, постигната през 2008 г., е призната от повече от 100 държави, сред които САЩ и повечето страни членки на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани