Анкара призова руския посланик заради насочване на оръжие към турска територия

6636
Анкара призова руския посланик заради насочване на оръжие към турска територия
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция отново привика руския посланик в Анкара Андрей Карлов. Този път това става заради съобщенията, че руски войник от екипажа на преминаващ край Босфора руски кораб, е заснет как насочва преносима ракета към турската територия. Това съобщиха от външното министерство в Анкара, цитирани от AFP.

Карлов беше извикан в сградата на Външно министерство заради снимките на войника, публикувани в турските медии в неделя.

Чавушоглу: Русия трябва час по-скоро да отмени санкциите

Анкара смята за необходимо Русия по-скоро да отмени въведените срещу Турция икономически санкции във връзка с инцидента, при който бе с...

Демонстрацията на зенитчика от борда на „Цезар Куников“ предизвика вниманието на стотици рибари и жители на турския мегаполис, както и на пътниците в кораби и фериботи, свързващи европейската с азиатската част. За преминаването на руската флота не е имало предварително уведомяване.

"След като се разгоря кризата около сваления руски бомбардировач, за пръв път се случва подобна демонстрация на бойна готовност, това е безпрецедентна провокация. Има строго установени правила за преминаване през Босфора и те са валидни за съдовете на всички страни. Да, това е провокация, демонстрираща агресия и заплаха, на която ние ще дадем правилния отговор“, коментира външният министър Мевлют Чавушоглу.

Взаимоотношенията между Анкара и Москва се влошиха, след като Турция свали руски самолет.  На 24 ноември тази година турски изтребител F-16 свали руския бомбардировач Су-24М, който според твърденията на Анкара нарушил въздушното пространство на страната по границата със Сирия. От Москва заявяват, че не изтребителят не е преминал на турска територия.

 

Българите и "войната" между Турция и Русия

Как се отнасят българите към ескалиралия конфликт между Русия и Турция? Каква роля играят националните симпатии и антипатии към двете ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com