Банките в Гърция остават затворени още месец?

7912
Банките в Гърция остават затворени още месец?
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че банките в страната не може да възобновят работата си, докато трудно извоюваната спасителен сделка с Еврозоната не се финализира - процес, който може да отнеме най-малко един месец.

"Възобновяването на банките зависи от санкционирането на сделката, което ще стане в рамките на един месец", каза Ципрас в интервю за обществената гръцката телевизия и добави, че се надява междувременно Европейската централна банка да повиши размера на спешната ликвидна помощ за банките.

Гръцкото правителство ще се опита да реализира плановете си в рамките на четирите години, които са му определени, поясни Ципрас. Той говори преди днешното решително гласуване в гръцкия парламент, на което до полунощ трябва да се приеме споразумението с кредиторите. Около 30 депутати от управляващата коалиция са против, но половината не са от "Сириза". Очаква се това да не попречи на гласуването.

55% от германците подкрепят Меркел за Гърция

Повече от половината германци, или 55% от тях, подкрепят своя канцлер Ангела Меркел по отношение на преговорите за последната спасителн...

В деня на разглеждане на законопроекта синдикатът на държавните служители в Гърция АДЕДИ свиква 24-часова стачка, а в 19:00 на площад "Синтагма" в Атина ще има демонстрация.

"Осъзнавам своята отговорност за подписването на споразумението, в което не вярвам. Ще се опитам да реализирам своя план в рамките на отредените ми четири години. Европа може да се промени", посочи Ципрас.

"Можете да ме обвините, че имам илюзии по отношение на Европа. Но аз не съм лъгал гръцкия народ. Аз не съм инициирал референдум за излизането на Гърция от Еврозоната, а за да се постигне споразумение", каза още премиерът.

Според него, в Брюксел Гърция е била изправена пред дилемата: или споразумение с кредиторите, или фалит.

"Онази нощ беше лоша за Европа. Имаше натиск върху една страна, върху един народ според правото на по-силния. На масата за преговори беше поставено: споразумение или банкрут и неконтролируем изход от еврото", заяви Ципрас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани