Берлин не е съгласен София да поставя нови условия на Скопие

3187
Берлин не е съгласен София да поставя нови условия на Скопие
Снимка: iStock/Guliver

Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Никола Димитров вчера имаше няколко срещи с представители на ЕС - за първи път от назначаването му на тази длъжност. Ръководителят на европейската интеграция на Македония се срещна с германския си колега Михаел Рот, чиято страна е ротационен председател на Европейския съюз до края на тази година, пише македонското издание „Слободен печат“, цитирано от агенция "Фокус".

Димитров и Рот обсъдиха приемането на рамката за преговори на ЕС за Северна Македония и перспективата за провеждането на първата междуправителствена конференция през декември, което е декларираната цел на германското председателство.

Рот потвърди, че Берлин остава ангажиран с постигането на целта. Той засегна и българската блокада на Северна Македония заради езика и историята на югозападните ни съседи. Миналата седмица няколко медии публикуваха документ от София, изпратен до страните членки, търсещи отстъпки от Северна Македония по идентичността и исторически въпроси.

За германския министър държавите членки на ЕС не трябва да въвеждат нови условия и критерии.

„И накрая, след дълго време успяхме да постигнем напредък със Северна Македония в Европа, германското председателство внимателно следи случващото се в Западните Балкани. Освен това искаме да видим ангажираността на ЕС към Западните Балкани, Западните Балкани трябва да могат да разчитат на нас“, каза Рот пред агенция МИА. 

Той подчерта, че е постигнат значителен напредък по време на хърватското председателство през март, когато страните членки, след няколко забавяния, най-накрая се съгласиха да дадат зелена светлина за започване на преговори с Албания и Северна Македония и че целта на Германия е да проведе първата междуправителствена конференция през декември тази година. 

„Виждаме себе си като честни посредници за изграждане на стабилни мостове за всички и обсъждане на въпроси с нашите български партньори, защото трябва да работим върху това, за което сме се договорили заедно, не трябва да въвеждаме допълнителни критерии и условия, които не фигурират в заключенията на Съвета“, каза министър Рот.

Германия призовава всички да работят „в конструктивен дух“. „Западните Балкани не са нашият заден двор, а нашият вътрешен двор и е в интерес на всички държави-членки, особено тези, които са техни близки съседи, да дадат европейска перспектива, за да превърнат региона в място на мир, стабилност и помирение“, посочи още германският министър за Европа.

Вчера Димитров се срещна и с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели, с когото също обсъди рамката за преговори, както и необходимите реформи по пътя на ЕС, за които Комисията иска ускоряване от страна на Скопие. 

От кабинета на еврокомисаря Вархели обясниха накратко пред МИА, че са обсъдили „следващите стъпки към зелената светлина за преговори за присъединяване“, което означава рамка за преговори.

„Комисарят и вицепремиерът обсъдиха също необходимостта от ускоряване на реформите, както обеща новото правителство“, заявиха от кабинета на комисаря.

Вархели и Димитров обсъдиха и икономическата помощ на Европейската комисия за справяне с последиците от пандемията. 

„Въз основа на финансовото споразумение, подписано в края на миналата седмица, ще пристигне сума от 40 милиона евро пряка бюджетна подкрепа, а тези дни транш от макрофинансовия пакет в размер на 80 милиона евро“, каза Димитров. 

43-о място за България от 163 държави по качество на живот

България е на 43-о място от 163 страни в света в новото годишно издание на авторитетна класация, която измерва социалния напредък и кач...

Вицепремиерът беше „подробно информиран“ от Европейската комисия за обявения Икономически и инвестиционен план, който трябва да бъде обявен в началото на следващия месец. 

„Ще трябва да проявим търпение, защото процесът на консултации все още продължава, ще бъде обявен някъде в началото на октомври, но очевидно имаме големи шансове за инфраструктурна връзка, за зелена програма, за икономическо развитие на нашата родина и региона“, каза той.

Накрая Димитров се срещна със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас, отговарящ за „популяризирането на европейския начин на живот“, т.е. миграцията.

На срещата, както беше обявено от кабинета на вицепремиера, беше обсъдено значението на мисията на Frontex „в тези моменти, когато въпросът за миграцията отново се актуализира“.

Схинас изрази силна подкрепа за процеса на европейска интеграция на Северна Македония, както и готовност за подкрепа от своя екип в областите от неговата компетентност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com